Basescu Szász Jenőtől kért tájékoztatást a székely nagygyűlésről

Traian Basescu román elnök Bukarestbe kérette Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármestert, hogy személyesen tájékozódjék a március 15-re a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által összehívott Székely Nagygyűléssel kapcsolatosan kialakult helyzetről.

Szász Jenő péntek délelőtt már a Cotroceni-palotában volt az államfőnél, az MTI bukaresti tudósítója által hívott mobiltelefonján a polgármester egyik munkatársa megerősítette a hírt, közölve, hogy a megbeszélés még tart Basescu hivatalában. A bukaresti találkozóról az erdélyi Krónika szerzett tudomást, pénteki számában már jelezte is az eseményt. Egyes hírek szerint Basescu csütörtökön a belügy- és az igazságügyi miniszterrel, valamint a titkosszolgálatok vezetőivel tárgyalt a "vélhetően robbanékony helyzetről".

Mircea Geoana, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Krónika szerint felkérte az államfőt: hozza nyilvánosságra, milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy törvényes eszközökkel megakadályozható legyen az 1990 márciusában Marosvásárhelyen kirobbant véres konfliktus megismétlődése. "Semmi sem ártana jobban Románia külföldi megítélésének, mint egy március 15-i ultranacionalista retorika, Isten őrizz, egy botrányszikra, egy tüntetés és ellentüntetés okozta konfrontáció!" – vélekedett az ellenzéki párt vezére. Felkérte egyúttal a politikai pártokat, tartózkodjanak attól, hogy "olajat öntsenek a tűzre".

A lap összeállításából kiderül: a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Pártot (PRM) leszámítva valamennyi román szervezet és párt józanságra int. "Nincs szükség arra, hogy olyan provokációban vállaljon szerepet a székelyföldi románság, amelynek káros következményei lennének az országra nézve" – ezzel a felhívással fordult a lakossághoz az Avram Iancu Kulturális és Hazafias Egyesület Hargita megyei fiókszervezete. A március 15-i székelyudvarhelyi nagygyűlés apropóján kiadott közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy "elkerülendő a nem kívánt következményeket", nem tartják szerencsésnek az "alkotmányellenes rendezvényeken" való részvételt. "Felkérjük a románságot, ne vegyen részt a március 15-én Székelyudvarhelyen vagy másutt szervezendő rendezvényen" – áll a román civil szervezet által kiadott nyilatkozatban.

Higgadtságra intett a nagygyűlés kapcsán Mircea Dusa, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Hargita megyei képviselője is. Kifejtette: az alkotmány minden állampolgárnak lehetőséget biztosít a szabad véleménynyilvánításra, de ezt a jogot csak törvényes keretek között szabad gyakorolni. A képviselő nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a románság egy székelyudvarhelyi nagygyűlésen fejezze ki egyet nem értését az SZNT törekvéseivel, de meglátása szerint ezt semmiképpen sem szabad március 15-re időzíteni.

Az SZNT rendezvényének szervezői az MTI-nek elmondták, hogy valóban nem számítanak incidensekre, hiszen a helyi rendőrség biztosította őket: mindent megtesznek a rend fenntartása érdekében. Constantin Munteanu, a csendőrség helyi parancsnoka szerint hétfőre összeállítják a készültségi tervet. A Székelyudvarhelyre érkező autóbuszokat a város határában a forgalmi rendőrség és a közúti hatóság ellenőrzi, és a kijelölt fogadó parkolókba irányítja.
A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki számában beszámolt arról: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki szervezete kifejezte elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy az SZNT a március 15-én Székelyudvarhelyre érkező magyarokból profitálva próbál legitimitást szerezni egy politikai kiáltványnak. "Senkinek nincs joga kihasználni és kalandor módon akadályozni a magyarok ünnepét" - áll a Verestóy Attila szenátor által aláírt közleményben. Az RMDSZ helyi szervezete egyébként csütörtök estig sem választ, sem engedélyt nem kapott a polgármesteri hivataltól a március 15-i koszorúzási ceremónia megtartására vonatkozóan - írja az ÚMSZ arra utalva, hogy az RMDSZ is tervezett megemlékezést ugyanezen a napon Székelyudvarhelyen.

Nem maradt visszhang nélkül a Maros Megyei Rendőrfelügyelőség akciója, melynek során egy állítólagos autonómia-kiáltvány miatt az Európai Idő című lap utolsó számának összes marosvásárhelyi példányát elkobozták. Az Academia Catavencu Sajtófigyelő Ügynöksége és a Pro Europa Liga tiltakozó közleményt adott ki, túlkapásnak minősítve a történteket, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a sajtószabadság megsértéseként értékelte az akciót. (MTI)

Traian Basescu
Traian Basescu
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.