Háborognak a kis pártok

A két nagy pártot hibáztatják lista- és jelöltállítási nehézségeik miatt a parlamenten kívüli szervezetek.

Elkeseredettség tapasztalható a választáson a helytállásra leginkább esélyesnek tartott három, parlamenten kívüli párt köreiben. Thürmer Gyula elmondta: eddig csak nyolc biztos egyéni indulója van a Kommunista Munkáspártnak, de az elnök szerint e szám húsz körülire duzzadhat. Thürmer szerint az eddigi mérsékelt szereplés nem annak következménye, hogy Vajnai Attila vezetésével új szervezet alakult, mert "csak néhány körzetben érzékelhető a szélsőbal megosztottságának hatása". Részben a cédulák gyűjtése során szerzett keserű tapasztalatok miatt Thürmer szerint a második fordulóban pártja senkit nem fog támogatni. Azt cáfolta, hogy nekik a Fidesz gyűjtött volna. "Akkor már rég előbbre tartanánk" - érvelt Thürmer Gyula.

A MIÉP-Jobbik háza táján a Fideszt kárhoztatják, amely "képtelen felismerni, hogy szövetséges nélkül Gyurcsány Ferencet tartja majd hatalomban". Papolczy Gizella, a MIÉP kampányfőnöke azt tapasztalta, hogy a fideszes aktivisták egyrészt azt mondják az embereknek, hogy a Harmadik Út-formáció nem lesz képes bejutni a parlamentbe. Gondot jelent számukra az is, hogy kiderült: nem elég azt ráírni a kopogtatócédulára, hogy "Harmadik Út", hivatalosan a MIÉP-Jobbik elnevezésnek is szerepelnie kell az ajánláson. Emiatt sok szelvényük érvénytelen. Papolczy szerint ugyanakkor örömteli, hogy egyre több polgári körös csatlakozik hozzájuk, jelezve, amikor a Fideszhez csatlakoztak, "nem ilyen lovat" akartak. Tanulságos, teszi hozzá Csurka István élettársa, hogy amíg korában sok polgári kör meghívta előadást tartani a MIÉP elnökét, az utóbbi időben ezek az invitálások ritkultak. Ennek ellenére a kisgazda csírák által is támogatott Harmadik Út még optimista. Budapesten, Pest és Heves megyében "állnak" a jelöltjeik. Papolczy Gizella azt mondja, a második fordulóban valószínűleg ők sem támogatnak senkit.

Kupa Mihály a "demokrácia szégyenének" nevezte a cédulagyűjtésnél alkalmazott módszereket, amelyek valósággal letarolják az országot. Megemlíti, hogy a Centrum Párt két jelöltjét megfenyegették, mindkettő vissza is lépett, mert még szeretnének az adott városokban élni. A pártelnök arról is hallott, hogy néhol börzét rendeznek, cserélgetik a szelvényeket. Kupa bejelentette, hogy ajánlásokból ötven jelöltjüknek megvan az induláshoz szükséges mennyiség, és szervezete országos lista állítására is képes lesz.

Az MCF listát állít?

Az MCF Roma Összefogás Párt várhatóan a jövő héten bejelenti, hogy országos listát tud állítani - közölte Kolompár Orbán, a tavaly év végén alakult párt vezetője a Budapesten tartott választmányi ülésen. (Az MCF a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma rövidítése. Kolompár Orbán ennek, valamint az Országos Cigány Önkormányzatnak is az elnöke.)

A roma politikus kérdésünkre elmondta, hogy a párt csaknem százhúsz jelöltje közül becsülhetően mintegy hatvannak sikerül majd öszszegyűjtenie a kellő számú ajánlószelvényt. Kolompár tájékoztatása szerint a cigánypártnak megközelítőleg húszezer tagja van, a kampányhoz szükséges néhány tízmillió forintot roma vállalkozóktól kapott adományok fedezik. Hozzátette: a pártnak nincs önálló székháza, a tegnapi rendezvénynek például - bérleti díj fejében - az Országos Cigány Önkormányzat központja adott otthont. (Munkatársunktól)

Balogh Gyula, Kolompár Orbán és Bogdán János a Roma Összefogás választmányának ülésén
Balogh Gyula, Kolompár Orbán és Bogdán János a Roma Összefogás választmányának ülésén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.