Luxemburg: újabb gyárbezárás a láthatáron

15 év alatt ötszörösére nőtt a munkanélküliség a Luxemburgi Nagyhercegségben, ami talán példa nélkül álló az Európai Unió országaiban. A munkát keresők tömeges megjelenése különösen az elmúlt 5 év során öltött drasztikus méreteket. Az állásukat elvesztő külföldi ingázók ugyanis szintén a helyi statisztikát rontják.

Február végén jelentette be a Villeroy & Boch cég vezetősége, hogy tömeges elbocsátásokra kényszerül Luxemburgban, ahol az egyeztetéseket követően az eredetileg tervezett 180 helyett "csak" 175 dolgozó kapja meg hamarosan a munkakönyvét.

Az amúgy is gondokkal küzdő gazdaságot hideg zuhanyként érte a keddi bejelentés, amely szerint május végéig 431 dolgozója közül 344-től kíván megválni az 1991-ben a nagyhercegségben megtelepedett japán TDK európai központja. A gyár már évekkel ezelőtt súlyos gondokkal küzdött, amikor beszüntették a videókazetták gyártását, és ennek következtében dolgozók tömege került az utcára. A cég 15 év alatt felhalmozott összes vesztesége mára elérte a 81 millió eurót. Az Európában forgalomba kerülő CD-k és DVD-k jelenleg kizárólag a miniállamban készülnek, de minden jel arra mutat, hogy hamarosan eltűnik a termékekről a "Made in the Grand Duchy of Luxembourg" felirat.

A gyárban dolgozó - 80 százalékban ingázó, de a statisztikákban a luxemburgi munkanélküliségi rátát "rontó" - munkásoknak csekély vigasz a TDK azon döntése, mely szerint 52 fős létszámmal továbbra is jelen kívánnak maradni Luxemburgban. Ide koncentrálják ugyanis európai logisztikájukat és a fejlesztési tevékenységeket.

Nagy érvágást jelent a két nagy cég néhány héten belüli bejelentése a luxemburgi munkaerőpiac számára, amely évek óta súlyos gondokkal küzd. A munkanélküliek száma januárban átlépte a bűvösnek tekintett 10 ezres határt (4.8 %), a havi növekedés pedig már jó ideje 4-5 %-os. A gazdasági helyzetre való tekintettel Jean-Claude Juncker miniszterelnök februárban két ponton átalakította kormányát. A munkaügyi, valamint a kulturális és kutatási tárcát felügyelő Francois Biltgen kénytelen volt megválni ez utóbbi tisztségétől, hogy figyelmét teljes mértékben a munkaerőpiacnak szentelje.

Az RTL rádió március 9-i reggeli hírei megerősítették azt a Luxemburgban elterjedt véleményt, hogy a Villeroy & Boch valamint a TDK esete csak a jéghegy csúcsa, további cégeknél kell elbocsátásokra számítani.

Földes György (Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.