Eltüntetné a Jobbik Ságvári emléktábláját

"A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, valamint a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete tudomásul veszi a bíróság ítéletét, de tiszteletben csak a háborús bűnösökkel szembeszegülők emlékezetét tartja" - ez áll a két szervezet közleményében, amelynek előzménye: a Legfelsőbb Bíróság bűncselekmény hiányában, illetve elévülés miatt felmentette Kristóf László kivégzett csendőrnyomozót, aki részt vett Ságvári Endre letartóztatásában és megölésében.

A közleményben emlékeztetnek arra: 1959-ben a katonai bíróság Kristóf Lászlót törvénytelen kivégzésekkel, kínzással elkövetett háborús bűntett miatt ítélte halálra. A jelenlegi eljárásban az ügyész álláspontja az volt, hogy Kristóf Lászlót alaptalanul ítélték el Ságvári halála miatt, a háborús bűntettekben azonban változatlanul fennáll az egykori csendőr bűnössége. "Kristóf László bűnlajstromán nevükkel felsorolt áldozatok megkínzása sorakozik álláspontunk szerint soha el nem évülő hatállyal. Tiszteletünket fenntartjuk nekik" - tartalmazza a közlemény.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 ugyanakkor péntekre koszorúzást tervez Ságvári Endre halálának helyszínén, amivel azt szeretnék kinyilvánítani, hogy Ságvárit az antifasiszta ellenállás hősének tekintik, s elítélik mindazokat, akik a haláláért felelősek.

Kérdés az, lesz-e hol koszorúzni: a Jobbik ugyanis tegnap közleményben tudatta: a Legfelsőbb Bíróság döntésével bebizonyosodott, hogy Ságvári nem hős volt, hanem terrorista, és eltüntetik a "rendőrgyilkos emléktábláját".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.