Legyen ön is milliárdos - de nem akárhogy

A jó hír: eddig több mint hatszázmilliárd forintot ítéltek oda EU-pályázatokra. S ami az igazsághoz tartozik: ennyi pénzt elkölteni is tudni kell, sőt 2007-től muszáj nagyobb sebességre kapcsolni.

Magyarországon legalább értelmes projektekből nincs hiány, az EU-támogatásokat így várhatóan lesz mire fordítani. Erre utal, hogy a 2004-2006-os keret (675 milliárd forint) kilenctizedét, közel 607 milliárd forintot máris odaítéltek összesen 13 400 pályázónak. Ami az aláírt és életbe lépett támogatási szerződéseket illeti, ezek száma átlépte a tízezret.

- Az év végéig nagy valószínűséggel a teljes keret elfogy. Ám hogy az ország valóban fel tud-e használni ennyi pénzt, az attól függ, megvalósulnak-e majd a projektek - int józanságra Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese. Merthogy a projektek elfogadása csak az első lépés, a tényleges kivitelezés később sok mindenen múlik.

Gyakori gond, hogy a pályázók gazdaságilag nem gondolják át elég alaposan a tervüket, és a beruházás végül többe kerül, mint feltételezték. A leküzdendő akadályok közé tartozik még a műszaki előkészítés, és sok fejfájást okoznak a nehézkes közbeszerzési eljárások is.

Vigyázat: sokan azt hiszik, hogy az EU-forrásokkal csak utólag kell elszámolni, a valóságban azonban szigorúbb az ellenőrzés. A pályázóknak általában negyedévente kell előrehaladási jelentést készíteniük, és ezt a számlákkal együtt beadniuk - az elszámolás tehát folyamatos. Igaz, attól nem kell tartaniuk, hogy elfogy a pénzük: a legelején harminc százalék előleget kapnak, és amit ebből (számlákkal igazoltan) elköltenek, menet közben kipótolják, vagyis a projektgazdák harminc százalékkal mindig "előrébb tartanak". A magyar kormánynak ugyanígy negyedévente kell elszámolnia az Európai Bizottsággal, azzal a különbséggel, hogy a kormánynak tizenhét százalék előleg jár.

Mivel 2007-től egy év alatt jut annyi uniós forrás Magyarországnak, mint most három év alatt, létérdek a teljes pályáztatási folyamat felgyorsítása. Ezt a célt szolgálja, hogy a jövő év elejétől - a tervek szerint - minden pályázatot és elszámolást elektronikus úton is be lehet adni, ami gyorsabbá és átláthatóbbá teszi a feldolgozást. Ugyanilyen lényeges lenne az úgynevezett eljárásrendek (pályázati játékszabályok) egységesítése, hiszen ma még a sok eltérő rendszer megnehezíti a támogatást igénylők dolgát. - Mindegy, hogy kórházat akarok építeni, kastélyt felújítani, vagy munkanélkülieket tovább képezni, fontos, hogy ugyanazzal a logikával és lépéssorral tudjak ehhez pénzt pályázni - magyarázza Heil Péter.

Heil Péter
Heil Péter: A pályázóknak általában negyedévente kell elõrehaladási jelentést készíteniük.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.