Szemléletet vált a kínai gyógyüzem

- Amikor Magyarországra jöttem, itt még teljesen ismeretlen volt a kínai gyógyászat - mondja dr. Chen Zhen, aki az 1980-as évek végén érkezett Kínából, egy csereprogram keretében. Kutatóorvosként a hagyományos távol-keleti gyógyászatról tartott előadásokat orvos kollégáinak. Emellett saját praxist is nyitott, ahol a kínai orvoslás módszereit alkalmazta.

- Itt csak akkor mennek az emberek orvoshoz, ha már baj van - summázza tapasztalatait dr. Chen. Az orvos szerint olyan szemléletváltásra van szükség, amely nagy hangsúlyt fektet az alternatív gyógyászati megoldásokra és a megelőzésre. Úgy véli, elszomorító, mennyi gyógyszert szednek a magyar emberek, és hogy mennyire alacsony a születéskor várható élettartam. Dr. Chen közel húsz éve azon dolgozik, hogy meghonosítsa Magyarországon a több ezer éves hagyományokkal rendelkező kínai gyógyászat szemléletmódját és gyógyító technikáit.

- A hagyományos kínai orvoslás nem csak az akupunktúráról szól, ahogy azt sokan gondolják. Szerves része a különféle gyógynövények és masszázstechnikák alkalmazása is - meséli. Azok a gyógynövények azonban, amelyeket alkalmazott, csak nehezen voltak beszerezhetők Magyarországon, így dr. Chen és gyógyszerész felesége, dr. Wang Fan úgy döntöttek, hogy gyógynövénytermékek importjával és forgalmazásával is elkezdenek foglalkozni. Több mint tíz évvel ezelőtt alapították meg cégüket, az Oriental Herbs Kft.-t, amely azóta is gyorsan fejlődik.

- Sok gyógynövénynek van magyar megfelelője is, de számos fajtát Kínából hozatunk - magyarázza dr. Wang. A gyógynövények és az azokból készült táplálékkiegészítők egy részét importálják, ám közel a felét saját receptúra alapján készítik el üzemükben. Az évek során olyan nagy kereslet alakult ki a termékek iránt, hogy lassan már nem tudták kielégíteni a megnövekedett igényeket.

- Pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Fejlesztési Hivatalhoz, egy új, korszerű és nagyobb kapacitású üzem felépítésére - közli dr. Chen. A pályázaton százötvenmillió forintot nyert a cég, megkezdődhetett tehát az új üzem felépítése. Jelenleg tíz embert foglalkoztatnak, de az új üzemben már négyszer ennyi munkavállalónak tudnak majd munkát adni.

A projekt több szempontból is kivívta a pályáztató elismerését. Azon túl, hogy kategóriájában a régió egyik legmodernebb üzemét építik fel, hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását is célul tűzték. - Bizonyos feladatokat, mint például a termékek csomagolását és címkézését szellemi vagy testi fogyatékkal élők is el tudják látni - mondja dr. Chen. Így az új üzemben a dolgozók fele megváltozott munkaképességű lesz.

Dr. Chen szerint a hagyományos kínai orvoslás nem csak az akupunktúráról szól
Dr. Chen szerint a hagyományos kínai orvoslás nem csak az akupunktúráról szól
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.