Basescu nyugalomra inti a székelyeket és a románokat

Nem jelent támadást Románia területi integritása ellen a március 15-én Székelyudvarhelyre összehívott székely nagygyűlés - biztosította kedden a román közösséget és Traian Basescu államelnököt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetősége.

Az SZNT korábban azt közölte, hogy a székelyudvarhelyi nagygyűlésen a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó kiáltványt olvasnak fel. Tegnap Ferencz Csaba SZNT-alelnök kijelentette: a nagygyűlésen nem alkotmányellenes dokumentumot kívánnak bemutatni, nem kiáltják ki a Székelyföld területi autonómiáját, hanem csupán kifejezésre juttatják a székelység igényét az ország területei épségét nem sértő autonómia megszerzésére.

- Mi az állam keretein belül kívánjuk a Székelyföld területi autonómiáját létrehozni, Románia területi integritása nincs veszélyben. Európában a területi autonómiának számos modellje működik, mi e modellek és autonómiatörvények alapján kérjük a Székelyföld területi autonómiáját - mutatott rá.

Ferencz pontosítására azt követően került sor, hogy a hétfőn a Cotroceni államfői palotában lezajlott összpárti egyeztetésen, a román pártok hangsúlyosan felvetették a március 15-i székelyudvarhelyi rendezvény ügyét. Ennek nyomán az államfő nyilvánosan felkérte a székelyek vezetőit, hogy ne fogadjanak el "egy alkotmányellenes politikai dokumentumot". Basescu egyben felszólította a Nagy-Románia Párt vezetőit, hogy ne szervezzenek ellenrendezvényt, mivel "egy túlkapást másik túlkapással nem lehet ellensúlyozni".

Az RMDSZ több alkalommal is megpróbálta a feszültséget kezelni. A szövetség felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi időszakban egész sor szélsőséges nacionalista támadást intéztek a magyarság ellen, s ebben egyes kormánypártok is részt vettek. Markó Béla szövetségi elnök arra kérte az államfőt, hogy a nemzetgyűlöletre buzdítók ellen határozottan foglaljon állást. Az RMDSZ vezetői ugyanakkor elítélték az SZNT-t, amiért a nemzeti ünnepet politikai célokra akarja kihasználni.

l Nem tarthatnak házkutatást a román korrupcióellenes ügyészek Adrian Nastase volt kormányfőnél, aki a 2004. novemberi választások óta a román parlament alsóházának elnöke. A képviselőház kedden az erre vonatkozó igazságügy-miniszteri kérelmet 163 nem szavazattal 131 igen szavazat ellenében elutasította. Nastasét korrupcióval vádolják. Akkor robbant ki a botrány, amikor vagyonbevallásából kiderült, hogy egymillió eurót "örökölt" nejének 94 éves korában elhunyt szerény sorsú nagynénjétől. (T Sz. Z.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.