Kétszázhatvanezerből nincs luxus

Ilona és Mihály Mátyásföldön, kertes házban él, és három gyermeket nevel. A nagyobbik fiú 14, az ikrek pedig 12 évesek. Az asszony a Malévnál légiutas-kísérő, Mihály pedig az önkormányzattól gondozóként kap jövedelmet: ő ápolta Ilona idős, beteg édesanyját, aki a napokban halt meg, és ő foglalkozik a gyerekekkel, amíg a felesége repül. Kettejük fizetése a családi pótlékkal együtt 260 ezer forint.

- Ha nem kapnánk segítséget innen-onnan, ebből éhen halnánk - mondja Mihály. A ház felújítására felvett pénz havi törlesztőrészlete 26 ezer forint, az Elektromos Műveknek 13 ezer forint körül fizetnek havonta. Nagy gondot okoz az elavult fűtésrendszerük, ami a téli időszakban "zabálja a gázt", így a számla végösszege akár több tízezer forintra is rúghat. A vezetékes- és a mobiltelefon-számláik kifizetése után jönnek a gyerekek állandó költségei. Iskolai étkezésük az 50 százalékos nagycsaládos kedvezménnyel együtt is tízezer forint. A két kisebb úszni jár, a nagyobbik aikidózni tanul, ez összesen további 6400 forint.

- Az iskola rengeteg pluszköltséget ró a családra - veszi át a szót Ilona. - Osztálypénz mind a három gyereknél van. A nagyobbik fiam, Milán most felvételizik, emiatt különórákra járattuk. A zeneiskolában, ahol szimfonikus zenekarban játszik, három-ötezer forintba kerülnek a kottás könyvek.

Fenntartanak egy 16 éves családi autót is, amire a kötelező biztosítással, súlyadóval és a benzinköltséggel együtt 30 ezer forint körül költenek havonta. A téli időszakban a megfázások, betegségek tízezer forintot húznak ki a család zsebéből. Az étkezéssel együtt minden pénzük elmegy, nem tudnak félretenni. Ruhára alig költenek, mivel tagjai a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), inkább igénybe veszik az ott szervezett ruhabörzéket, és a család barátai is zsákszámra küldik nekik a ruhákat. Még így is kell néha egy-egy cipő, vagy a ballagásra ünneplőing. Ezeket a kínai piacról szerzik be, mert nem tudják a jobb minőségű termékeket megfizetni.

A NOE rendszeresen segíti élelmiszersegélyekkel is őket, aminek főleg a gyerekek örülnek. Így ugyanis különlegesebb élelmiszerekhez is hozzájuthatnak: süteményekhez, gabonapelyhekhez, joghurtokhoz. Fagyasztott árut is kaphatnának, de sajnos elromlott a mélyhűtőjük, és nincs pénzük a javítására. Moziban évek óta nem volt a család.

- Tízezer körül lenne ötünknek egy este valamelyik plázában - magyarázza Mihály. A színházról, operáról viszont nem kell lemondaniuk, a NOE-n keresztül szerencsére kedvezményes áron jutnak jegyekhez.

- A nyaralást eddig valahogy kiszorítottuk. A feleségem cégének balatoni üdülőjében minden évben eltöltünk egy hetet. Mostanában azonban sokat beszélnek róla, hogy megszüntetik ezt a lehetőséget. Ha ez bekövetkezik, valószínűleg itthon maradunk - mondja Mihály. Luxuskiadásaik nincsenek, hacsak a cigarettát és a kávét nem tekintjük annak. Az üdítőt szörppel és teával helyettesítik. Bár közel a házukhoz van egy csemegebolt, mégsem innen szerzik be az élelmiszert. Csak úgy tudnak spórolni, ha nagy bevásárlóközpontokba járnak.

Ilona attól fél a legjobban, hogy 43 évesen már nem sokáig lesz rá szükség a fedélzeten. Érzi, hogy előre kellene gondolkodni, de vállalkozás indítására nincs kilátása. A család anyagi helyzete annyira ingatag lábakon áll, hogy egy nagyobb rendkívüli kiadás adósságokba verné őket.

- Az anyósom temetési költségei miatt most legalább fél évig mínuszban leszünk - sóhajt Mihály.

Mihályék öt évig építették saját erõbõl a házukat
Mihályék öt évig építették saját erõbõl a házukat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.