"Nem sírtam a pápa halálakor" - pólók Lengyelországban

A lublini egyetemen betiltották a szólásszabadságot tesztelő pólókból rendezett kiállítást, amelyet a Helsinki Alapítvány és az Amnesty International jegyez.

A Gazeta Wyborcza című vezető lengyel napilap is támogatja a provokatív pólók 2004-ben született ötletét, amely idén először beleütközött a hatalomra törő ultrakonzervatív kurzus toleranciaküszöbébe: a lublini egyetemen betiltották az ilyen pólókból rendezett kiállítást.

A pólókon olyan, Lengyelországban szentségtörésnek számító feliratok virítanak, mint hogy "Én nem sírtam a pápa halála után", "Én nem járok templomba", "Abortuszom volt", "AIDS-es vagyok", "Meleg vagyok", "Zsidó vagyok", "Arab vagyok", "Én maszturbálok".

Emberi jogi szervezetek e pólókkal tesztelik a szólásszabadság határait Lengyelországban, és idén először beleütköztek a cenzúrába. Az ilyen trikókból a kelet-lengyelországi Lublin Marie Curie-Sklodowskáról elnevezett egyetemén a közelmúltban rendezett kiállítást Wieslaw Kaminski rektor bezáratta, miután az egyetemi lelkész, majd a lublini érsek is kifogást emelt az "emberi méltóságot sértő" feliratok miatt.

A rektor azzal az indoklással tiltotta be a Pólók a szabadságért című kiállítást, hogy azok feliratai "sérthetik sokak érzelmeit és meggyőződését". A leginkább megbotránkoztató felirat talán az, amely szerint "Én nem sirattam meg a pápát", akit Lengyelországban mérhetetlen tisztelet övez.

A kiállítás célja az volt, hogy vitát nyisson a kifejezési szabadság határairól Lengyelországban - közölte az Emberi Jogok Helsinki Alapítványának elnöke, Marek Antoni Nowicki, aki elfogadhatatlan beavatkozásnak minősítette a rektori intézkedést.

A kiállítás betiltásán a szervezők annyira megsértődtek, hogy lemondták a kiállításhoz kapcsolódó egyéb eseményeket is, köztük egy filmfesztivált és a fehéroroszországi, ukrajnai és oroszországi emberi jogi helyzettel foglalkozó kerekasztalvitákat, mondván, hogy "ahol nincs többé szabadság, ott úgy sem lehet beszélni róla". A kiállítás bezárása miatt száz egyetemista tüntetett Lublinban a közélet klerikalizációja ellen.

A kiállítást szervező Helsinki Alapítvány és az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet aktivistái szerint Lengyelország új, konzervatív urai olyan moralizáló légkört teremtettek, amely teljesen elfojtja a kifejezési szabadságot. Az AI szóvivője, Mirella Panek szerint "kis és nagy jelek utalnak arra, hogy egy új rend van eljövőben Lengyelországban".

A provokatív pólókból rendezett kiállítás már több mint egy éve turnézott incidens nélkül az országban, abból a célból, hogy - mint azt Mirella Panek közölte - megmutassa: Lengyelországban is vannak alternatív módon gondolkodó emberek és vannak tabutémák, amelyekről beszélni kell, különben örökre tabuk maradnak. A lublini egyetemen is volt már korábban kiállítás hasonló pólókból, de akkor az még nem okozott gondot.

A pólóakció eddig egyébként sikeres volt: a mellbevágó feliratú trikók jól fogynak, és sok ismert személyiség is viseli őket.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.