Az MSZP nem vesz részt a Fidesz által kezdeményezett parlamenti ülésen

AZ MSZP-frakció tagjai nem, az MDF-esek viszont jelen lesznek a Fidesz által kezdeményezett március 8-i rendkívüli parlamenti ülésen.

A szocialista frakció elnökségének nevében Lendvai Ildikó frakcióvezető bejelentette: "A szocialista képviselők nem kívánnak a Fidesz kampánygyűlésein részt venni, ezért nem lesznek jelen a Fidesz által kikényszerített március 8-i ülésen sem".

A képviselőcsoport elnöksége közölte: nem támogatják, hogy a Magyar Köztársaság Parlamentjében bárki kampányrendezvényt tartson, ezért nem járulnak hozzá ahhoz sem, hogy március 8-án a Fidesz az Országgyűlést használja fel kampányjelszavai népszerűsítésére.

Lendvai Ildikó szerint a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy egy párt minden valódi indok nélkül ülést kezdeményez az országgyűlési választásokat megelőző parlamenti szünet idejére úgy, hogy az ellenzéki pártnak a most parlamenti napirendi pontként javasolt 14. havi nyugdíj ügyében is hiányzik végleges álláspontja.

A szocialista frakcióvezető kifejtette, hogy a Fidesz elnöke egy televíziós interjúban a benyújtott törvényjavaslat ellenére még a napokban is eldöntetlennek nevezte: mindenkinek azonos összegben, vagy valamilyen nyugdíjarányos számítás alapján kezdeményeznék-e a juttatást.

Lendvai szerint az Országgyűlés a választások előtti hetekben éppen azért szünetel, hogy elkerülhető legyen a törvényhozási célt nem szolgáló parlamenti kampányolás. Hozzátette: az MSZP örömmel venné azonban, ha a Fidesz saját kampányrendezvényein minél előbb ismertetné végleges programját.

A Fidesz február 22-én kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását március 6-ra. A házszabály értelmében az államfő, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést - lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra - össze kell hívni.

Szili Katalin házelnök az ülést március 8-ra, szerdára hívta össze, hogy a kijelölt bizottságok meg tudják tárgyalni az előterjesztéseket.

Az ellenzéki párt azt kezdeményezte, hogy a parlament tárgyalja meg és fogadja el a Fidesz Otthonteremtés Plusz programját, amely azt célozza, hogy a szociális célú lakásépítés és a lakásfelújítások áfája 20 százalékról 5 százalékra csökkenjen. Ugyancsak szerepelt az előzetes napirendi javaslatban az ellenzéki párt 14. havi nyugdíjra vonatkozó előterjesztése és "A be nem jegyzett Nomentana Kft. megalakításával és működésével kapcsolatban felmerült kérdések" tisztázására felállítani kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat.

AZ MDF-frakció tagjai részt vesznek a Fidesz által kezdeményezett március 8-i rendkívüli parlamenti ülésen, bár a kezdeményezés időzítésével nem értenek egyet - közölte Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.

"Parlamenti képviselőnek az a feladata, hogy a parlament ülésén részt vegyen, akármilyen módon történik az összehívása" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki elmondta: megszavazzák a Fidesz napirendi pontját, bár a szocialisták távolmaradása miatt nem látnak esélyt arra, hogy érdemben is tárgyaljanak az ülésnapon.

Herényi Károly a két nagy pártról úgy vélekedett, hogy "volt egy nagyon rossz kihívás, és van egy nagyon rossz válasz" (...) "Egyik kutya, másik eb" - tette hozzá.

A Fidesz kezdeményezéséről azt mondta, hogy annak sem időzítésével sem formájával nem ért egyet az MDF. A frakcióvezető szerint a Fidesz "visszaél sok lehetőséggel" a választási kampány során, így a szerdai parlamenti ülés összehívását is ilyennek minősítette.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.