Az adatvédelmi biztos előtt az Orbán-levél

Mandur László, az MSZP Országos Elnökségének tagja levélben kérte Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök személyre szóló, névvel, lakcímmel ellátott levélben keresett meg határon túli magyarokat - közölte az MSZP. Péterfalvi Attila szerint a levél feladóinak meg kell tudni mondaniuk, honnan jutottak hozzá a címekhez.

Mandur László az adatvédelmi biztosnak szóló levelében emlékeztet, hogy Orbán Viktor megkereste több ország magyar nemzetiségű vagy magyar származású polgárait, hogy "a Fidesz választási győzelme érdekében vegyenek részt az áprilisi magyarországi választásokon, s szavazzanak pártjukra. A levél egyúttal tájékoztatta a címzetteket a magyarországi választásokon való részvétel jogi lehetőségéről és körülményeiről"

A szocialista politikus szerint a levél több problémát is felvet. Így azt, hogy "Gyűjthet-e jogszerűen személyes adatot magyarországi szervezet külföldi állampolgárokról? Gyűjthet-e jogszerűen külföldi szervezet személyes adatokat magyar állampolgárokról? Van-e különbség a fenti kérdést illetően az EU tagállamban és az EU-n kívüli országban élő külföldi állampolgárok személyes adatainak kezelésében, hisz a sérelmezett esetekben mindkét kategóriába tartozó ország polgára kapott névre szóló, privát lakcímre érkező levelet?"

"Felmerül továbbá az a kérdés is, érkezett-e egyáltalán nyilvántartásba vételi kérelem a Fidesztől az Adatvédelmi Hivatalhoz" - áll a közleményben.

Mandur László megválaszolja a kérdést: az Adatvédelmi Hivatal honlapján ilyen tartalmú nyilvántartásba vételnek nincs nyoma.

Az ügy politikai súlya és következményei miatt az MSZP elnökségi tagja kéri az adatvédelmi biztos mielőbbi állásfoglalását.

Péterfalvi Attila hétfőn délután közölte: megkapta Mandur László beadványát, de az ügy további részleteiről Péterfalvi Attila nem kívánt előzetesen nyilatkozni. Rámutatott azonban, hogy a Magyarországon folytatott adatkezelésre kiterjed az adatvédelmi törvény hatálya, éppen ezért - szerinte - nyilvánvaló, hogy ha Magyarországról küldték ki a leveleket külföldre, akkor azok feladóinak meg kell tudni mondaniuk, honnan jutottak hozzá a küldeményeken szereplő címekhez.

A pozsonyi Új Szó című lap február 24-én jelentette, hogy több tucat szlovákiai állampolgár kapott kézhez a napokban levelet Orbán Viktortól. Az Új Szó - melynek munkatársa is kapott ilyen levelet - úgy ítélte meg, hogy "a megfogalmazásból adódóan a szlovákiai címekre postázott küldemények alighanem célt tévesztettek, mivel a címzettek szerkesztőségünk információi szerint szlovák állampolgárok, vagyis nem rendelkeznek szavazati joggal Magyarországon".

Hiller István MSZP-elnök február 27-én hangsúlyozta: bűncselekmény alapos gyanúját veti fel, hogy a Fidesz elnöke nem magyar állampolgárokat a magyarországi választásokon való részvételre szólított fel. A Fidesz válaszában közölte: a párt korábbi rendezvényein sok határon túli magyar lejezte, hogy ha tájékoztatást kapnának arról, hogyan vehetnének részt a magyar választásokon.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.