Csillaghullás februárban

Gourmandok mondják, hogy a világ egyik legjobb konyhája a luxemburgi, ahol a francia minőség a német mennyiséggel párosul. 440 ezer lakosra, 2586 négyzetkilométerre ma 9 Michelin-csillag jut, amelyet 8 kiváló étterem tudhat magáénak. Február végén két csillag lehullott, ugyanis a 28 éves múltra visszatekintő 9. híresség, a La Bergerie váratlanul bezárt.

A világhírű Michelin Guide-ba bekerülni művészet - konyhaművészet. A miniállam, Luxemburg nem kevesebbel büszkélkedhet, mint hogy a világon itt jut egy négyzetkilométerre, illetve 1000 lakosra a legtöbb csillag, amelyet a neves gasztonómiai szakemberekből álló testület adományoz évről évre az arra érdemes éttermeknek.

Ilyen hely volt a hangulatos, erdőszéli falusi házban több mint negyedszázada működő La Bergerie, amely már 1983-ban elnyerte az első csillagot. A felső középosztály kedvelt vendéglőjét azonban utolérték a családon belüli anyagi gondok, így két héttel ezelőtt váratlanul lehúzták a redőnyt. Történt ugyanis, hogy a família egyes tagjai el kívánták adni részesedésüket az üzleti vállalkozásban, amelyet azonban a menedzsment - kellő cash-flow hiányában - nem tudott kivásárolni.

Josette és Thierry Phal, a nemzetközileg elismert chef azonban sietve tájékoztatták a közvéleményt, hogy hamarosan új helyen várják ínyenc közönségüket.

Földes György (Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.