A két program szükségszerűen egybevág

Ha a kormánynak az EU számára készülő programja és az MSZP választási programja nem egyezne meg, a Fidesz azt kifogásolná, hogy a szocialisták mást mondanak Brüsszelnek, és mást a választóknak - állítja Ágh Attila politológus.

A kormány megrendelésére, közpénzek felhasználásával készült dokumentumokat mindenki számára - és egyenlő feltételek mellett - hozzáférhetővé kell tenni - szögezte le kérdésünkre Tóth Zoltán választási szakértő annak kapcsán, hogy Trombitás Zoltán volt fideszes parlamenti képviselő - az esélyegyenlőség sérelmére hivatkozva - az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordult. Beadványában azt kifogásolta, hogy az MSZP Új Magyarország program címen megjelentetett politikai hirdetése teljes egészében megegyezik a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján ugyanilyen címen közzétett dokumentummal. Trombitás szerint egyértelmű, hogy a közpénzen készült nemzeti fejlesztési tervet annak publikálása előtt az MSZP rendelkezésére bocsátották. Ezért kezdeményezte, hogy az OVB állapítsa meg: jogellenes, hogy az MSZP egy kormányzati dokumentumot saját szellemi termékeként tüntet fel.

Az egyik igen fontos alapelv, hogy a kormány egyetlen párt mellett se folytasson kampánytevékenységet, ezt azonban egyetlen jogszabály sem tölti ki részletes tartalommal - véli Tóth. Szerinte azt sem kifogásolhatja senki, hogy egy hivatalban levő kabinet miniszterelnöke a választást megelőzően ugyanazt az érvrendszert használja kormányfőként és az egyik jelölő szervezet listavezetőjeként. A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény viszont egyértelműen előírja, hogy a közpénzek felhasználásával készült dokumentumokat, a minősített anyagok kivételével, nyilvánosságra kell hozni. Tóth kiemelte, hogy mindenki számára az azonos feltételeket is meg kell teremteni. A szakértő a konkrét ügyről - a körülmények ismerete nélkül - nem kívánt állást foglalni.

A most közzétett kormányprogram alig különbözik a tavaly november 19-én a parlamentben elfogadott programtól, amit mindenki megismerhetett - hangsúlyozta a kifogás kapcsán Ágh Attila politológus. Emlékeztetett rá: a dokumentum csupán tervezet, amit csak később - számos, még hátralevő egyeztetés és jóval a kormányváltás után - véglegesítenek. Ezzel szemben az MSZP nem munkaanyaggal, hanem végleges programmal állt elő, amelynek Ágh szerint mindenképpen összhangban kell lennie az EU által megkövetelt nemzeti fejlesztési tervvel. Ellenkező esetben ugyanis azt vethetnék a szocialisták szemére, hogy mást mondanak Brüsszelnek, és mást a választóknak. A két program ezért legalább hatvan-hetven százalékban szükségszerűen egybevág. A politológus úgy véli, ilyen helyzet nem lesz többé, mert legközelebb 2012-ben kell majd fejlesztési tervet készíteni, ám akkor azt már nem kell ennyire a részletekbe menően kidolgozni.

A nemzeti fejlesztési terv előkészítése során Brüsszel igen alapos szakmai-társadalmi egyeztetést követel meg. A politikai konszenzus azonban nem feltétel - az EU a pártok közti egyeztetésről nem is beszél. Az első fejlesztési program esetében az ellenzékkel nem is egyeztették a kormány elképzeléseit, a napokban nyilvánosságra hozott tervezetről viszont többször is folytattak megbeszélést a parlamenti pártok képviselőivel - állítják a Nemzeti Fejlesztési Hivatalban. Más kérdés, teszik hozzá, hogy nem mindig sikerült konszenzusra jutni, a megbeszélések egy részén pedig a nagyobbik ellenzéki párt nem képviseltette magát. Arra, hogy ezek alapján akár a Fidesz is használhatná pártprogramként a fejlesztési tervet, azt a választ kaptuk: az lett volna politikai konszenzus a javából.

OVB: A Népszabadság nem sértette meg a választás tisztaságát

A Népszabadság nem sértette meg a választás tisztaságát, amikor február 28-i számában hirdetésként megjelentette az "A szocialisták Új Magyarország programja" elnevezésű dokumentumot - állapította meg tegnap az OVB. Trombitás Zoltán azért nyújtott be kifogást, mert álláspontja szerint a mellékletből nem derül ki, hogy politikai hirdetésről van szó, s ez sérti a választás tisztaságának alapelvét. A választási bizottság egyhangúlag hozott határozatában elutasította a kifogást, mert álláspontja szerint a melléklet tipográfiájában és oldalszámozásában is elkülönült az újságtól. (Munkatársunktól)

Nem használt fel bennfentes kormányzati információkat az MSZP a választási programja összeállításához, ezért az OVB egyhangúan elutasította tegnap Trombitás Zoltán kifogását. Trombitás szerint a párt saját szellemi termékeként tüntette föl és tette közzé a kormány által készített Új Magyarország programot. Ez a beadvány szerint egyebek mellett sérti az esélyegyenlőség elvét, hiszen a köztisztviselők közreműködésével és közpénzen - ami milliárdos tétel lehet - készített dokumentumot csak az egyik jelölő szervezet kapta meg. Az OVB az érintettek - többek között Gál J. Zoltán, a MeH politikai államtitkára és Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója - meghallgatása után arra a következtetésre jutott, hogy a szocialisták kampányanyaga mindenki számára hozzáférhető dokumentumok felhasználásával készült. A programot Gál J. szerint egyébként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt készítette. Az OVB nem tartotta magát illetékesnek annak megítélésében, hogy a két program címének hasonlósága, illetve a dokumentum közzététele a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján jogilag vitatható-e.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.