Nemzeti Fórum: Ez az igazi fórum

Magyarország megint ott tart, ahol 1982-ben, vagyis egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez - hangoztatta Orbán Viktor a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Nemzeti Fórum egyesület első országos gyűlésén, melyen a résztvevők az ELTE TTK Gömbaulájában szűnni nem akaró tapssal köszöntötték.

A szombati MDF-es kampánygyűlés "ellenrendezvényén" a demokrata fórum soraiból kizárt, illetve kivált honatyák és sok száz szimpatizáns vett részt. (A rendezvényre a kalocsai Romsics Imrét is meghívták a nemzeti fórumosok, természetesen még a zsarolásos ügy nyilvánosságra kerülése előtt - tájékoztatták lapunkat.) A "volt és leendő miniszterelnökünknek" felkonferált Orbán Viktor ismét a magyar szolidaritásról beszélt. - Nekünk az a dolgunk, hogy lezárjuk a 25 éves hanyatlás korszakát, ezt a nehéz és sikertelen négy esztendőt, és megnyissuk közösen az összetartás, a magyar szolidaritás korszakát. Az MSZP Új Magyarország programja egy cseppet sem új, hanem inkább egy régi koncepció, a hitelből csinált ország koncepciója - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki nagy ováció közepette távozott (voltak, akik emlékül le is fotózták).

A rendezvényen Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök az igazi MDF-ről, azaz a Nemzeti Fórumról, Semjén Zsolt KDNP-elnök pedig a nemzeti elkötelezettségről beszélt.

Levetítették az MDF egy-egy nagy történelmi pillanatát: Antall József néhai miniszterelnök Lezsák Sándorral, és a klasszikus Továrisi konyec-plakát is látható volt egy pillanatra.

"Akkor önök mégis MDF-esek? Vagy fideszesek?" - vetette fel munkatársunk a mellette ülőknek. "Dehogyis! Nemzeti fórumosok!" - hangzott a válasz. Ezek után a résztvevők ütemesen megtapsolták, amikor a szekcióvezetők ismertették a nemzeti fórumos programpontokat: a tb-járulékok 10 százalékpontos csökkentését, a gyermekek után járó adókedvezmény visszaállítását, a 14. havi nyugdíjat és a második Széchenyi-tervet - vagyis a Fidesz javaslatait.

Nem ellentmondásos, hogy az MDF önálló miniszterelnök-jelöltet állít, miközben konstruktív ellenzéki szerepre készül - erről Somogyi Zoltán nyilatkozott lapunknak. A Political Capital igazgatója szerint az, hogy a fórum miniszterelnök-jelöltet nevezett meg Dávid Ibolya személyében, előnyös, hiszen az MDF elnöke népszerű. Másrészt - tette hozzá az elemző - egy kis párt esetében a realitásokat nem lehet nélkülözni. Az lenne nevetséges, ha az MDF azt kommunikálná, hogy vezető kormánypárt szeretne lenni. De az ismert konfliktusok miatt azt sem üzenheti könnyedén a választóknak, hogy a Fidesszel készül koalícióra. Dávid Ibolyának tehát az a válasza, hogy nem készül koalícióra sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel, a két naggyal szemben határozza meg pártját mint önálló politikai pólust. (Cs. I.)

Lezsák Sándor és Orbán Viktor (a képen jobbra)
Lezsák Sándor és Orbán Viktor (a képen jobbra)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.