Kampány blogon, téren, piacon

Egy MSZP-s képviselőjelölt a blogján "díszzsidózott", a Fidelitas 56-os szervezetekkel tüntetett a Köztársaság téren, Gyurcsány Ferencet Gödöllőn kifütyülték, Lendvai Ildikó plakátjait megrongálták - így folytatódott a hétvégén a kampány.

Kifütyülték a hétvégén Gyurcsány Ferencet Gödöllőn, miközben épp azt mondta a város főterén a mintegy 400 fős hallgatóságnak: "Az ország túlnyomó többsége azt mondja, lehet gondolkodni így is, úgy is, de van valami, amiből nem szabad engedni: az, hogy nyugodtan beszéljünk egymással és megpróbáljunk megállapodni." A miniszterelnök azonnal reagált az incidensre: "Márpedig, akik kelepelnek, pfújolnak, fütyülnek, azok nem megállapodni, hanem veszekedni akarnak" - mondta. Szerinte ma az országban a szocialista párt az, amelyik képes nyugalmat teremteni és megérteni, hogy mind a tízmillió emberre szükség van.

A beszéd előtt a kormányfő felkereste a városi piacot. Már útközben füttyszó hallatszott a mögötte haladó 100-150 fős csoportból, s azt kiáltották felé: Diktátor!

Blogbotrány az MSZP-ben

Rogán Antal választ vár arra Gyurcsány Ferenctől és Hiller Istvántól, vajon maradhat-e képviselő az MSZP-ben egy olyan személy, aki internetes naplójában lezsidózza a Fidesz egyik vezető politikusát. A Fidesz kampányfőnöke ezt annak kapcsán kérdezte, hogy Pásztor Tibor MSZP-s önkormányzati képviselő internetes naplójában Deutsch-Für Tamást "a Fidesz kettes számú díszzsidójának" nevezte. Rogán kijelentette: "Nem vagyok zsidó származású, de felháborít az MSZP-s politikus honlapján megtalálható fogalmazás."

Pásztor a blogján válaszolt: ha szándéka ellenére megbántotta volna Deutsch-Für Tamást, akkor elnézést kér tőle. Szerinte "nevetséges Rogán, amikor engem antiszemitizmussal vádol. Ismerjük egymást, tudja, hogy zsidó identitásomat vállaló emberként kevés dolog áll tőlem távolabb, mint ez." Hiller István rossznak és meggondolatlannak minősítette a Pásztor által írtakat, ugyanakkor úgy vélte: esetében antiszemitizmusról beszélni képtelenség. A következményekről azt mondta: "én egyetlen naplónak sem leszek cenzora". Hozzátette: az eset nem fedi el, hogy az V. kerületben, ahol Rogán helyi képviselő, a Fidesz együttműködik a MIÉP-Jobbikkal.

Plakátrongálás

Megrongálták Lendvai Ildikó fatáblás választási plakátjait a XXII. kerületben: a plakátokat ismeretlenek leszedték, összetörték és szétdobálták. A kerületi rendőrkapitányság vizsgálja, hogy rongálás vagy más bűncselekmény gyanúja fennáll-e.

Tüntetés a Köztársaság téren

A Fidelitas és az 1956 Alapítvány szervezésében körülbelül ötezren tartottak tegnap demonstrációt a kormányfő korábbi, Veszprémben tett kijelentése ellen tiltakozva. A tüntetés elején lejátszották Gyurcsány beszédét. A miniszterelnök - magyarázata szerint a Magyar Vizslára gondolva - azt mondta: "És ha az embert megbántják, és ha az embert megsértik, és hogyha az emberre rágalmakat szórnak, akkor az ember megrázza magát és megy tovább, és nem veszi föl a kesztyűt. És ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, erre a válasz nem az, hogy mi pedig veszett rókákat. A válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk, és telepre visszük, a városokat, országunkat megvédjük".

Az újrajátszott beszédet a tömeg tiltakozással fogadta: fütyültek és kiabáltak, s Tégy a kitelepítés ellen! feliratú kitűzőket osztogattak. Több demonstráló transzparenseket tartott a kezében, amelyeken az állt: "Sintér, itt vagyunk"; "Gyurcsány, Kádár büszke lenne rád!". Balázs Piri László egykori politikai elítélt, az 1956 Alapítvány kurátora beszédében "az alattomos megfélemlítésekről" szólt, s azzal biztatta hallgatóit, hogy a választáson elsöprik a jelenleg hatalmon levő erőket. "Arra van most szükség, hogy áprilisban mi is lomtalanítsunk" - tette hozzá.

Hankiss Ágnes, a Hamvas Intézet vezetője arról beszélt: megengedhetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc olyan kijelentéseket tegyen, amelyek az emberekben félelmet ébresztenek.

A tömeg többször skandálta azt, hogy "Gyertek ki!, Nem félünk!". A rendőrség kordont vont a MSZP székháza elé. A Köztársaság tér elülső részét zsúfolásig megtöltötte a tömeg, de voltak tüntetők, akik a környező utcákon és az Erkel Színház épülete előtt tartózkodtak a demonstráció ideje alatt.

Eközben Hiller István Mécs Imrével közösen tartott sajtótájékoztatót a székházban. Azt mondta, hogy ma mindenki láthatja, mi a valódi tétje a választásnak: a nyugodt építkezés vagy dühödt felfordulás. Mécs Imre a székház előtt lévő 56-osokra utalva arról beszélt: a forradalom ötvenedik évfordulóját nem szabad pártpolitikai civakodásokra, lejáratásokra felhasználni, mert ez kárt okoz az emberek lelkében, miként kárt okoz 1956 szellemiségének is.

Több demonstráló hangosan kiabált, amikor Hiller István, az MSZP elnöke a sajtótájékoztató után elhagyta a pártszékházat.

Simicska: Elvágom a torkukat!

Elvágom a torkukat! - ígéri Simicska Lajos, a Mahir Rt. vezérigazgatója, a kilencvenes évek elején a Fidesz gazdasági tanácsadója a Magyar Nemzeten keresztül azoknak, akik egy postai küldeményt juttattak el hozzá. A küldemény valójában egy levél, amelyből a lap részleteket tett közzé. Idézzük: "Ki viheti tovább az Ön vállalkozásait? Családi utód híján mit szólna egy fizetőképes befektetőhöz?" A levél úgy folytatódik, hogy az üzletembernek "érdemes megfontolnia többségi üzletrészének (...) értékesítését. Ha Ön is a rendszerváltás környékén indította el vagy lett tulajdonosa vállalkozásának, akkor (...) Önnek már nem korai saját és cége jövőjére gondolnia. (...) Még van idő (...), hogy egy borostyánszínű őszi napon egy Harley-Davidson hátán leguruljon Bükfürdőre. Hogy egy dubrovniki villában élvezze az orgonaillatú május elsejét. (...) Önt is foglalkoztatja a vállalkozás utáni élet?" A lap ezután így folytatja: "Simicska Lajos kérdésünkre, mit szól a vagyonát, családját, gyermekeit is érintő, alig burkolt célzáshoz, úgy válaszolt, hogy a levél hatására gyermekeinek személyi védelmet szervezett. Mindehhez hozzáfűzte: "Üzenem az uraknak, hogy ha
a legkisebb bántódás éri őket, elvágom a torkukat!"

Simicska azonban valamit ezúttal nagyon elnézhetett: a levelet ugyanis a Magánbankár és a Cégbróker Kft.-től kapta, és nem fenyegetést tartalmazott: a cég vállalatfelvásárlási szolgáltatásait hirdeti, s azt nemcsak Simicskának, hanem még sok más magyarországi vállalkozónak is elküldték. Préda István cégvezető lapunknak azt mondta: nem is volt tudomása arról, hogy Simicskának is elküldték ezt a levelet, amit százas nagy-ságrendben küldtek szét. Arra
a kérdésünkre, hogy milyen adatokból dolgoznak, azt válaszolta: a hivatalos cégközlönyből. Egyébként Préda örül annak, hogy Simicska publicitást csinált cégüknek, a Mahir Rt. vezérigazgatójának fenyegetésére nem kívánt reagálni, hiszen - mondta - ez a kampány része.

A Fidelitas és az 1956 Alapítvány tüntetésén a miniszterelnök kijelentését bírálták
A Fidelitas és az 1956 Alapítvány tüntetésén a miniszterelnök kijelentését bírálták
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.