Andrzej Wajda kiáll Szabó István mellett

"Azoknak a barátainak az oldalán állok, akik kiállnak mellette. Csodálatos dolgokat művelt filmjeivel, a Mephisto remekmű" - nyilatkozta Andrzej Wajda lengyel filmrendező Szabó Istvánról a Berliner Zeitungnak adott interjújában.

Az éppen most 80 éves, Oscar-díjas lengyel filmrendezőtől a német újságíró azt szerette volna megtudni, hogy mi a véleménye a Szabó István körüli vitáról, a filmrendező és a magyar belügyi szervek néhány évig tartó kapcsolatáról (az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején). Mint Wajda mondta, teljesen más idők jártak akkor, teljesen más világ volt. "Nagyszerű ember, az európai filmművészet óriása" - nyilatkozta Wajda kollégájáról a Berliner Zeitung hétvégi mellékletében.

Wajda arról is beszámolt, hogy a katyni mészárlásról szóló filmjét az év végéig be akarja fejezni. A mű azt dolgozza fel, hogy miért és miként végezték ki lengyel tisztek ezreit a szovjetek 1940-ben. A kivégzettek között volt Andrzej Wajda apja is.

"Augusztusban vagy szeptemberben kezdünk el forgatni. Szükségünk van az 1939-es évre (az események sorrendiségére), először tehát az őszre, majd a télre. Ez a következő vállalkozás, amibe belefogok. Félek, nagyon nehéz, nagyon fájdalmas lesz" - mondta a rendező.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.