Külpolitikától mentes a választási kampány

Nem nagyon érdekli a választókat a külpolitika - írta a közelmúltban a világhálón olvasható "naplójában" Gyurcsány Ferenc kormányfő, s a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének véleményét erősítették meg az MTI által megkérdezett politológusok, akik külpolitikai kérdésektől mentes kampányra számítanak.

"A külpolitika nem nagyon érdekli a választókat, de tévedés lenne azt hinni, hogy ez csak Magyarországon van így. Valamilyen nagyon kényes kérdés vagy jelentős nemzetközi konfliktus kivételével, így van ez a legtöbb országban is. Így van ez a franciáknál, a németeknél, a briteknél, vagy az Egyesült Államokban" - olvasható Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogjában 2005. március elsejei keltezéssel.

Giro-Szász András, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója és Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting Kft. munkatársa egyetért abban, kevés a valószínűsége annak, hogy jelentős világpolitikai kérdések is szerepet játszanak a választások előtti pártcsatározásokban.

Szomszéd Orsolya szerint alapvetően két oka van annak, hogy a kampányban nem kapnak nagy hangsúlyt a külpolitikai kérdések. Egyrészt a magyar választópolgárokat nem nagyon érdeklik azok az események, amik az országhatáron túl történnek, sokkal inkább saját mindennapi problémáikkal foglalkoznak, épp ezért a pártok kampányai is ez utóbbira építenek. Másrészt a magyar politikusok sokszor kockázatosnak tartják a határozott állásfoglalást a nagy nemzetközi kérdésekben, hiszen ilyen esetekben egy nem megfelelő kijelentés kiváló támadási felületet adhat ellenfeleiknek.

Giro-Szász András úgy vélte, hogy nem érdemes a magyar pártoknak külpolitikai kérdéseket hangsúlyozni a választóknak, hiszen a magyarok mindennapjaikat értékelve, érzelmeikre hallgatva valami ellen, vagy mellett teszik le voksukat. Ebből szerinte az is következik, hogy a választópolgárok elsődlegesen nem bal, vagy jobboldali értékekre szavaznak, hanem az általuk aktuálisan legjobbnak ítélt programra. Épp ezért napjainkban nem befolyásolhatja a magyar választások kimenetelét, hogy Európában, vagy a régióban milyen színezetű pártok vannak kormányon, hiszen nem a nemzetközi erőviszonyok, hanem a helyi adottságok döntenek.

"Megváltozott az a tendencia, hogy az európai jobb-, illetve baloldal konjunktúrában lenne és ez változtatná meg a belső viszonyokat. Az Európai Unió egyértelműen azt hozta el Magyarországra, hogy az érdekérvényesítő kabinetek maradnak kormányon, vagy kerülnek hatalomra" - mondta Giro-Szász András, hozzátéve, hogy a nemzetközi, vagy Európa-szintű pártszövetségeknek ilyen téren nincs nagy hatása a magyar választásokra.

A politológusok szerint a külföldi politikusok magyarországi látogatásai is elhanyagolható szerepet játszhatnak a kampány végkimenetelében, arra minden esetre alkalmasak, hogy a vendéglátó párt az eseményhez kapcsolódóan néhány napig uralhassa a különböző felületeket.

"Egy ilyen esemény mindig az éppen aktuálisan kormányon lévő pártnak kedvez leginkább, hiszen demonstrálhatja ezzel, hogy zavartalanok kapcsolatai az adott országgal. Így a diplomáciai sikereit tudja bizonyítani a vendéglátó a széles nyilvánosság előtt" - hangsúlyozta Szomszéd Orsolya.

Giro-Szász András azt emelte ki, hogy "ezek a külföldi politikusok mindössze néhány órára érkeznek ide, tesznek egy-két protokoll látogatást, amire rászervezik a sajtót. A mosoly addig tart, amíg a kamerák villognak, ugyanakkor akár ellenérdekeltek is lehetnek sok olyan dologban, amiket például az adott miniszterelnök képvisel".

Abban is egyetértenek a politológusok hogy, bár a nemzetközi pártszövetségek jelentősen nem tudják befolyásolni a magyar választások kimenetelét, nyilvánvaló érdekük, hogy tagjaik sorából minél több kormányzó párt kerüljön ki. A szakemberek ugyanakkor azt mondják, kérdés, hogy vajon ezek a pártszövetségek pontosan milyen szakmai és gazdasági segítséget nyújtanak a magyar pártoknak a kampány során.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.