Szerverügy és beintés: Orbán a kóbor kutyákról

Óvatos és megfontolatlan mozdulatok, szerverügy és kukkolás, programhiány - kampánymorzsák péntekről.

Vigyáznom kell mostanában a hirtelen mozdulatokkal, nehogy félreérthető legyen - mondta tegnap Gyurcsány Ferenc Kunszentmártonban a hallgatóság élénk derültségét kiváltva, miközben kabátja zsebéből kivett egy feltűzhető mikrofont. A megjegyzés félreérthetetlen volt: egy nappal korábban ugyanis Deutsch-Für Tamás fideszes politikus azt állította: a kormányfő karcagi fórumán hüvelykujját lefelé fordítva beintett a vele szemben kritikus véleményt megfogalmazóknak.

Tegnap késő délután a Fidesz újabb bejelentéssel állt elő, jelesül azzal, hogy újabb két különböző videofelvétel jutott el hozzájuk, amelyek a párt szerint egyértelműen megmutatják, hogy Gyurcsány Ferenc Karcagon obszcén mozdulattal üzent a vele nem szimpatizálóknak. Szijjártó Péter be is mutatta a két felvételt, amelyek álláspontjuk szerint azt igazolják, hogy "Gyurcsány Ferencnek már mindent szabad", s ez félelmet kelt az emberekben.

Batiz András szóvivő tömör válasza: "Tegnap úgy tűnt, a Fidesz mélyebbre már nem sülylyedhet. Tévedés volt".

Érzékenység

Orbán Viktor szerint a választási kampányban óvatosan kell fogalmazni, nem szerencsés sértegetni az ellenfél szavazótáborát.

"Szerintem a magyar miniszterelnök nem akarja visszahozni Recsket, (...) ugyanakkor nem szerencsés sértegetni a másik párt választópolgárait" - mondta a pártelnök az MTV reggeli műsorában. Hozzátette: értelmezésük szerint Gyurcsány Ferenc a kóbor kutyák befogásáról és telepre viteléről tett kijelentésével megsértette a Fidesz szavazópolgárait. (Korábban Áder János frakcióvezető tette fel a kérdést az ügy kapcsán, hogy vajon a telep Recsken, a munkatáborok helyszínén van-e.) A Fidesz elnöke arra figyelmeztetett, hogy "óvatosan kell fogalmazni, mert az ellenfél táborában lévő emberek érzékenyek, és olyasmit is magukra vehetnek, amit nem nekik szánt az ember", ezért a kampányban "indokolt a figyelmesség a másik párt szavazótábora iránt".

Kukkolás?

Megérkezett a nyomozó hatósághoz a szakértői vélemény, amely szerint az úgynevezett szerverügyben a szerver.fidesz.hu számítógépről MSZP-s kampányanyagokat hekkeltek február 3-án és 4-én. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást, amelynek határideje 30 nap. Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke utóbb közölte: az ügyben belső vizsgálatot rendelt el, amelyben megállapították három ember lehetséges felelősségét, ezért őket felfüggesztették beosztásukból. A rendőrség hivatalosan is megkérte a meggyanúsított személyek adatait, de Rogán erre eddig nem reagált, igaz, az előírt 15 napos határidő még nem járt le.

Mindenesetre sokatmondó, hogy Orbán Viktor tegnap az ügyről azt mondta: helyesnek tartja, hogy a szocialisták szóvá tették, hogy a fideszesek "megkukkolták" a választási anyagaikat. Közölte: "a kukkolás nem szép dolog", és "nyilván kukkolástilalmi tényállásba ütközhet" az ilyen magatartás, azonban az egész választás szempontjából azért megvan ennek az ügynek a "lehatárolt súlya és jelentősége".

Az SZDSZ kérése

Az SZDSZ is a Fidesz programját hiányolja. A párt még az Áder-Kóka vita előtt szeretné megismerni a programot, ezért arra kérik a Fideszt, hogy azt juttassa el hozzájuk. Az SZDSZ ugyanakkor hangsúlyozza: Kóka János abban az esetben is részt vesz a március 8-i vitán, ha a Fidesz még mindig nem rendelkezik gazdasági programmal.

Program március 19-én

Lesz program - nyugtatott meg mindenkit tegnap Orbán Viktor, aki azt mondta: minden háztartásba el kell juttatni a Fidesz tervezetét. "Valóban kell egy olyan dokumentumnak lenni, amit három és fél millió háztartásba eljuttatunk, akkortól program egy program, szerintem, amikor azt tudjuk mondani, hogy Magyarország minden háztartásában van belőle egy példány, de legalábbis adtunk egy esélyt az embereknek, hogy megtartsák vagy kidobják" - mondta a Fidesz elnöke.

Aggodalmak, cáfolatok

Egyre aggasztóbb az ország gazdasági helyzete, hiszen a kormány nem kormányoz, hanem kampányol; ezért a Fidesz felszólítja a kabinetet: tegyen érdemi lépéseket a gazdaság helyzetének javítására - közölte tegnap Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője, volt pénzügyminiszter. Hozzátette: az unió pénzügyi biztosa szerint az EU-hoz csatlakozott tíz ország közül Magyarországon a "legnehezebb" a költségvetés helyzete. Varga az "aggasztó jelek" között a lakásépítési piacot említette, ahol tavaly csökkent a használatba vett lakások és az új lakásépítési engedélyek száma. Ráadásul az épített lakások mérete is csökkent - átlagosan hat százalékkal. Negatív jelnek minősítette a körbetartozásokat, majd azt állította: az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint már meghaladja a 436 ezret a munkanélküliek száma.

Néhány reakció az elmondottakra: Kóka János gazdasági miniszter: "Elég a depresszióból! Mivel van világos programunk, ennek végrehajtásán dolgozunk, rendbe tesszük az állam pénzügyeit és békén hagyjuk a gazdaságot, hogy továbbra is dinamikusan fejlődjön, ahogy az elmúlt 10 évben".

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai miniszter: "Szemenszedett hazugság! A KSH legutóbbi, hivatalos adata szerint az országban jelenleg 318 ezer munkanélküli van. Ezek száma benne foglaltatik a bármilyen okból munkát nem végző 436 ezer regisztrált személyről összeállított listában. Ez utóbbiak között tartják nyilván a szociális segélyen élő, de a munkaügyi központoknál bejelentkezett embereket, csakúgy, mint a hosszú ideje, vagy még soha nem dolgozókat, akik valamilyen formában együttműködnek a munkaügyi központokkal".

A Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb adatai szerint a regisztrált munkanélküliek és nyilvántartott álláskeresők létszáma januárban 436 476 volt, ez 6,3 százalékkal több az egy hónappal korábbinál. Az évi növekedés tíz százalék fölötti Baranya és Zala megyében. A KSH adatbázisa szerint a munkanélküliségi ráta a 2004. évi 6,1 százalékról 2005-ben 7,2 százalékra nőtt.

Kuncze Gábor pártelnök megnyitotta a Liberálisok Házát - itt lesz az SZDSZ kampányközpontja
Kuncze Gábor pártelnök megnyitotta a Liberálisok Házát - itt lesz az SZDSZ kampányközpontja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.