Nem büntették meg a házfoglalókat

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap jogerősen megszüntette az eljárást a Kazinczy utcai házfoglalók ellen. A negyvenegy ember, köztük több újságíró ellen azért indítottak szabálysértési eljárást, mert részt vettek a Centrum Csoport múlt októberi akcióján, amelynek során elfoglaltak egy önkormányzati házat, és ott szociális, kulturális központot akartak létesíteni.

A bíró elfogadta a Centrum Csoport jogi védelmét ellátó ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársának érvelését, amely szerint csekély társadalmi veszéllyel járt a fiatal aktivisták tette, ráadásul nem maguknak akarták megszerezni a házat, hanem közösségi célokra. Az újságírókkal kapcsolatban a végzés kimondja, hogy nem illegális céllal hatoltak be a házba, hanem azért, hogy tudósítsanak az eseményről, tehát nem büntetendők.

A Centrum Csoport felhívta a közvélemény figyelmét kulturális értékeink megőrzésének fontosságára, fejtette ki a bíró, aki arra is utalt, hogy az akciót követően hajléktalanszállót nyitott a házban az önkormányzat.

Hunvald György hetedik kerületi polgármester lapunknak elmondta, hogy a szóban forgó, Kazinczy utca 41. alatti házat a tulajdonos önkormányzat fel fogja újítani, "ha lesz pénze". Ha nem találnak rá forrást, akkor ősztől ismét hajléktalanszállót üzemeltetnek benne - tette hozzá. (B. L.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.