Laborban az igazság?

Kecskés Zoltán nem doppingolt, az athéni labor hibázhatott - ez a rezüméje a Fővárosi Bíróságon tartott tegnapi tárgyalásnak, amelynek "ellenoldali" részvevője Aján Tamás volt.

A 2004-es olimpián doppingvétségen ért súlyemelő azért fogta perbe a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tagját, mert az megnyilvánulásaival - például azt nyilatkozva róla, hogy a játékokon feltételezhetően nem a saját vizeletét adta le - megsértette a személyiséghez fűződő jogait.

A bíróságon Aján - a lapunkhoz eljuttatott dokumentum alapján - ekként összegzett: "...én nem azt állítottam, hogy Kecskés Zoltán kicserélte a saját vizeletmintáját máséra. Én annak a véleményemnek adtam hangot, hogy a magam részéről elhiszem, Kecskés Zoltán nem doppingolt. Kecskés Zoltán ezen állítását én elfogadtam, és abból logikai úton, véleményként azt a következtetést vontam le, hogy - mivel a doppingeredmények hitelességéhez kétség nem férhet - ha Kecskés nem doppingolt, de mégis pozitív eredményt produkált, úgy talán nem az ő vizeletmintáját minősítették meg nem engedett szert tartalmazónak."

Különösen érdekes az utolsó mondatrész: azzal ugyanis Aján Tamás azt sejteti-állítja - legalábbis feltételezve Kecskés ártatlanságát -, hogy esetlegesen elcserélték a súlyemelő mintáit. Vagyis: hibázott volna a "tévedhetetlen" athéni labor? S erre Aján Tamás - másfél év után - akkor ébredt rá, amikor már bíróság előtt találta magát?

Mindenesetre Kecskés - Aján írásbeli nyilatkozata nyomán - visszavonta a keresetet, a sportvezető jogi képviseletét ellátó Kárpáti Miklós ügyvédi iroda pedig így interpretálta a döntést az MTI-nek: "Az elállás oka az volt, hogy tisztázódott, dr. Aján Tamás nem tett Kecskés Zoltánra vonatkozó olyan tényállításokat, amelyeket a Blikk 2005. június 9.-i, »Aján szerint csaltak a magyar súlyemelők« című cikke neki tulajdonított."

Az újabb fordulatot hozó ügyben megkérdeztük a Kecskést védő dr. Hegedűs Lászlót, aki így nyilatkozott: "Teljes elégtételt érzek Aján Tamás perben tett nyilatkozata miatt, mert az első perctől azt mondtam, hogy a vizeletet összecserélték, s ezt most megerősítette az IWF elnöke, a WADA tagja. E nyilatkozat alapján megállapítható: Kecskés nem doppingolt."

Na de akkor valójában mi történt Athénban? Nem utolsósorban: ki nem mondott igazat?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.