A szovjet vezetés adott parancsot II. János Pál meggyilkolására?

Egy olasz parlamenti vizsgálóbizottság szerint Szovjetunió vezetése rendelte meg a II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet végrehajtását. A bizottság tagjai - jelentéstervezetüknek az olasz médiából ismertté vált részletei szerint - arra a következtetésre jutottak, hogy a szovjet vezetés a katonai hírszerzésnek, a GRU-nak adott utasítást a lengyel származású katolikus egyházfő meggyilkolására a pápa kelet-európai kommunizmus elleni fellépése miatt.

Az 1981. május 13-án elkövetett gyilkossági kísérlethez, amelyben II. János Pál életveszélyesen megsebesült, a GRU keletnémet és bolgár titkosügynökök segítségét vette igénybe. "A bizottság úgy gondolja minden kétség nélkül, hogy a Karol Wojtyla pápa eltávolítására irányuló kezdeményezés a szovjet vezetéstől eredt, s ezt a döntést a GRU-hoz továbbították" - mondta Paolo Guzzanti, a bizottság elnöke.

A bizottsági dokumentum szerint a bolgár titkosügynököket arra használták, hogy ködbe burkolják a bűncselekmény kitervelőit, míg a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi tagjainak az volt a feladata, hogy összekuszálják a nyomokat a média szándékos félrevezetésével. A jelentés ezzel megerősíti az úgynevezett bolgár kapcsolat feltevését. 1986-ban perbe fogták Szergej Antonovot, a bolgár légitársaság, a Balkan Air akkori római képviselőjét, azzal vádolva őt, hogy a török merénylő, Mehmet Ali Agca tettestársa volt, és a merénylet idején egy fénykép tanúsága a Szent Péter téren tartózkodott. Ám a bíróság bizonyítékok hiányában felmentette őt.

Ügyvédje, Giuseppe Consolo azt mondta, hogy Antonovot összetévesztették valakivel. A nyomozás során előkerült a fotón szereplő személy, egy magyar származású amerikai turista, így a képet a tárgyaláson nem is használták fel bizonyítékként. A vizsgálóbizottság elnöke, Guzzanti viszont azt állítja, hogy a fényképet azért ejtették, mert az akkori technológiával nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy valóban Antonov látható-e rajta. A bolgár férfiról készült más képekkel nemrég elvégzett számítógépes összehasonlítások szerinte "százszázalékos megfelelést" mutattak. "Nem hisszük, hogy Antonov perét újra lehetne indítani. Csupán tisztába szeretnénk tenni a dolgot" - fűzte hozzá Guzzanti.

A jelentés tervezetét még jóvá kell hagynia az olasz parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely e célból március 7-én ül össze. A merénylet elkövetéséért Mehmet Ali Agcát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiből 19 évet töltött le egy római börtönben, 2000-ben Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök kegyelmet adott neki. Jelenleg egy török fogházban raboskodik más bűntettek elkövetéséért. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.