Román demokraták sem fogadják el a Gozsdu Közalapítvány megállapodását

A négy pártból álló román kormánykoalíció két pártja ellenzi a román-magyar Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról szóló kétoldalú kormányközi egyezmény parlamenti jóváhagyását.

Csütörtökön néhány óra leforgása alatt egymás után a négy pártból (Nemzeti Liberális Párt - PNL, Demokrata Párt - PD, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ és Konzervatív Párt - PC) álló romány kormánykoalíció két pártjának vezetői hivatalosan is bejelentették: jelenlegi formájában ellenzik a tavalyi, első közös román-magyar kormányülés alkalmával Bukarestben aláírt, egy közös Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról szóló kétoldalú kormányközi megállapodás parlamenti ratifikálását.

A PC vezetői után Emil Boc, a PD elnöke csütörtökön Kolozsváron megtartott sajtóértekezletén közölte: pártja véleménye szerint a kétoldalú megállapodást tavaly aláírt formájában nem lehet elfogadni. Boc szerint a megállapodást csak úgy támogatják a demokraták, ha annak szövege "nagyon világosan kimondja, hogy a jogszabály semmiképpen sem érinti a nonprofit Gozsdu-alapítvány státusát", és "semmilyen formában nem érinti Gozsdu végrendeletét". "Ha sikerül mindkét félnek megfelelő formulát találni, jó, ha nem, hát nem" - jelentette ki Emil Boc, aki pártja álláspontjának magyarázataképpen hozzátette: a (kormányzó) liberális-demokrata pártszövetségben (Alianta D.A.) nem tárgyaltak a román-magyar kormányközi megállapodás szövegéről. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.