Orosz tőke jön a magyar atomenergia-iparba?

Viktor Vekszelberg orosz milliárdos egyik vállalata kész több száz millió dollárral beszállni egy új magyarországi atomerőmű, vagy két új paksi blokk építésébe moszkvai lapok csütörtöki jelentései szerint.

A paksi atomerőművet birtokló állami Magyar Villamos Művek (MVM) együttműködési memorandumot írt alá a Vekszelberg ellenőrizte Renova csoporthoz tartozó KESZ (Kompleksznije energeticseszkije szisztyemi) energiaholdinggal és az Atomsztrojekszport  (Atomstroyexport) atomerőmű-kivitelezővel Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása során - jelentették orosz üzleti lapok.

A Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség vezetője jelenlétében aláírt memorandumban a KESZ kinyilvánítja készségét, hogy az MVM-mel közösen finanszírozza a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását és teljesítményének 15-20 százalékos növelését.

A Biznesz (Business) című orosz lap szerint a paksi rekonstrukcióban való részvétel 150-200 millió dollárt igényelhet a  KESZ-től, amely ezzel egyébként először fektetne be az atomiparba és  először fektetne be külföldön.

A Vedomosztyi szerint az MVM a modernizáláson túlmenően két új blokkot akar építeni Pakson a KESZ-szel közös finanszírozásban, s a fővállalkozó természetesen az Atomstroyexport lenne. A két blokk kétmilliárd dollárba kerülne a lap által megkérdezett piaci elemzők szerint.

A Biznesz szerint új atomerőművet terveznek, amely egymilliárd  dolláros beruházást jelentene a KESZ-nek. Magyarország EU-tagsága megnehezíti ugyan új erőmű építését, de nem zárja ki - mondta egy  szakértő a lapnak.

A 2007-ig érvényes memorandum konkrét összegeket nem tartalmaz, hanem csak keretet ad külön üzleti megállapodások kötéséhez. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.