Voksvadászat vagy a címzettek tájékoztatása?

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában voksvadászatnak nevezte, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök a külföldön élő magyar állampolgároknak szavazásra felszólító levelet küldött, míg Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerint a pártelnök csak tájékoztatta a címzetteket.

Nem hiszem, hogy a választási esélyeket komolyan befolyásolhatja a levél. Azért zavar, mert utólag is még rosszabb szájízt hagy a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után - mondta a szocialista politikus. Kifejtette: a levél hitelteleníti a kettős állampolgárságról képviselt fideszes álláspontot, s az a benyomása, mint hogyha voksvadászatra egyszerűsödne le az állampolgárság kérdése.

Lendvai Ildikó rámutatott: nem törvénytelen, hogyha egy külföldön élő magyar állampolgár gyorsan szerez egy magyarországi lakcímet, de nem tisztességes, ha erre a két napra jelentkezik be. A frakcióvezető szerint az is kérdéses, honnan van a címlista.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője később ugyancsak a Nap-keltében azt mondta: a levelet azért küldték, mert Orbán Viktor fontosnak gondolta azt, részben átvállalva a magyar állam feladatait, amit az "meglehetősen vonakodva lát el", hogy tájékoztassa a külföldön élő magyarokat arról, hogy szavazhatnak.

Az ellenzéki politikus közölte: nem lepi meg, hogy Lendvai Ildikó idegenkedik a voksvadászattól, ugyanis a külföldi magyarok esetében valószínű, nem azért hagyták el 1956-ban vagy máskor Magyarországot, mert olyan gyümölcsöző volt az együttműködésük a szocialista párt elődpártjával.

Németh Zsolt a címlistára vonatkozó kérdésre azt válaszolta: a címeket nehéz feltérképezni, de nagyon sokan bejelentkeztek a Fideszhez, s pártjánál ismernek több olyan szervezetet is, amelyek "érintkeznek" a külföldön élő magyarokkal.

Washingtonban buzdított választási részvételre a Fidesz

Az országgyűlési választásokon való részvételre buzdította egy washingtoni rendezvényen az Észak-Amerikában élő magyar állampolgárokat Horváth János, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője. Az Országgyűlés körelnöke szerdán este a washingtoni Kossuth Házban tartott fórumot a választások jelentőségéről az Amerikai Magyar Református Szövetség vendégeként, az Amerikai Magyar Szövetség, az Amerikai Magyar Koalíció, a HungarianAmerica Alapítvány, a Washingtoni Magyar Református Egyházközség és a Magyar Klub közreműködésével. Észak-amerikai tájékoztató körútja legfontosabb mondanivalójának a rendezvény után az MTI-nek nyilatkozva azt emelte ki, hogy minél többen vesznek részt a választáson, annál demokratikusabb lesz és annál megbízhatóbb az eredménye.

A képviselő vasárnap kezdett tájékoztató körutat a közelgő választások jelentőségéről. Washington előtt New Yorkban és New Brunswickban járt, és felkeresi még Los Angelest és a kanadai Torontót is. Horváth Jánost 1945-ben a Független Kisgazda és Polgári Párt színeiben parlamenti képviselővé választották. 1947-ben egy koncepciós perben négyévi kényszermunkára ítélték. Részt vett az 1956-os forradalomban, majd külföldre menekült. Emigránsként 41 évet  élt az Egyesült Államokban, a többirányú transzferek közgazdaságtanának elismert szakértőjévé lett. A közgazdász professzor 1998-ban költözött vissza Magyarországra.

(MTI)

Mandur László az MSZP-frakció nevében közéleményt adott ki az Országos Sajtószolgálat útján, amelyben így fogalmazott: "Mégiscsak van titkos adatbázisa a Fidesznek. Ezt Németh Zsolt, a Fidesz szakpoliti-kusa ismerte be a köztelevízió csütörtök reggeli műsorában, amikor azt mondta, hogy külső címlisták alapján küldött Orbán Viktor levelet határon túli magyaroknak. Duplán aggályos tehát Orbán Viktor eljárása: szakértők szerint a törvények kijátszására buzdított a levélben, ráadásul a címzettek azt gyanítják, törvénytelenül jutottak hozzá a személyes adataikhoz."

"A Fidesz szakpolitikusa kifejezetten cáfolta Selmeczi Gabriella és Szijjártó Péter korábbi nyilatkozatait, amelyek szerint csak azoknak küldött levelet a pártelnök, akik kérték azt, és bejelentkeztek a Fidesznél valamelyik eseményen, rendezvényen. Németh Zsolt a szóvivők korábbi nyilatkozataival szemben megerősítette, ami eddig is erősen gyanítható volt: a Fidesz címlistákat szerzett be, és kéretlenül postázta ki a törvények kijátszására buzdító levelet" - olvasható a közleményben.

Mandur László Orbán Viktor válaszát várja arra, hogy "Igaz-e, amit a címzettek közül többen gyanítanak, vagyis hogy határon túli magyar diákok adatait magyarországi iskoláikból gyűjtötték össze? Tisztában van-e Orbán Viktor azzal, hogy levelében a törvények kijátszására buzdítja a határon túl élő magyarokat? Kit terhel a felelősség azért, hogy olyan, többek között nem magyar állampolgárokat is bombáznak a leveleikkel, akik törvényesen nem vehetnek részt a magyarországi választáson? Ki listázott a Fideszben, és hány ember személyes adatait szerezték meg?" (OS)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.