Orosz lap bírálja Kuncze Gábor megjegyzését

Hálátlanságot vetett Kuncze Gábor szemére egy orosz lap, amiért az SZDSZ elnöke azt mondta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a sárospataki könyvek budapesti átadása után, hogyha körülnéz otthon, akkor talál még olyasmit, ami visszaadható Magyarországnak.

Magyarország és a Szovjetunió viszonyát különösen szorosnak tartották, de Magyarország a szovjet időkben nem kapta vissza a sárospataki köteteket - idézte csütörtöki beszámolójában a Kommerszant Putyin magyar pártvezetőknek a Nemzeti Múzeumban váratlan kajánsággal tett kijelentését.

A liberális lap szerint Kuncze "sötét hálátlansággal" fizetett Putyinnak, epésen megjegyezve: "Ha jól körülnéz a háztartásában, akkor fog még találni olyasmit, ami visszaadható nekünk." Andrej Kolesznyikov tudósító - akinek Natalja Kuznyecova, a köteteket évtizedeken át gondozó Nyizsnyij Novgorod-i könyvtár igazgatónője előzőleg elmondta, hogy könnyeivel küszködött, amikor a Nemzeti Múzeum vitrinjeiben látta viszont a "kincseit" - bizonyosra vette, hogy Kuznyecova mindent visszaadott.

"Tehát máshol mégiscsak eldugtunk valamit" - vonta le a következtetést Kolesznyikov, szégyenkezve vallva be magának, hogy ettől jobb kedvre derült.

A Kommerszant riportere szerint Putyin visszavágott Kunczénak, mielőtt a következő pártvezetőhöz fordult: "Ön azt mondta, hogyha nálunk találunk valamit... A magam részéről viszont hálás vagyok önöknek, amiért törvényt fogadtak el arról, hogy ha önöknél kerül elő valami, akkor azt visszaadják Oroszországnak. Ezt fontos volt hallanunk morális okból."

Putyin arra célzott, hogy voltaképpen nem reméli, hogy (Oroszország) bármit is kaphat cserébe - magyarázta Kolesznyikov.

"Szabadulni a sérelmi komplexustól"

Oroszország visel valamiféle erkölcsi felelősséget a Szovjetunió egykori bűneiért, ha a másik oldalon semmit sem politizálnak át; ha viszont átpolitizálják, akkor szemlátomást nem visel - értelmezte Vedomosztyi csütörtöki számában Vlagyimir Putyin elnök budapesti kijelentéseit az 1956-os eseményekről.

A liberális lap szerint a Kremlben legalábbis hangsúlyváltás történt: felismerhették, hogy ártalmas tagadni a történelmi tényeket és folyton a sértett pózában tetszelegni. De nem akarják, hogy a volt szocialista táborbeli szövetségesek (így Észtország vagy Lettország) ürügyül használhassák a régi sérelmeket pénzügyi vagy területi igények támasztására.

A Vedomosztyi azt tanácsolja a Kremlnek, hogy szabaduljon meg végleg a mindenki által sanyargatott, kiközösített ember sérelmi komplexusától a nemzetközi porondon, és viselkedjen nagy demokratikus országhoz illő módon. "A múlttal kapcsolatban nincs helye kettősségnek. Ha úgy tartjuk, hogy nincs közünk a múlt bűneihez, mindahhoz, ami rossz volt, akkor hogyan tarthatnánk igényt minden jó öröklésére?" - tette fel a költői kérdést a moszkvai lap. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.