Kék Áramlat kontra Nabucco

A cégek közötti megállapodások mellett új gázötletek, számos tisztázandó körülmény és néhány elmaradt téma - így vonható meg Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatásának gazdasági mérlege.

Arra mindenki számított, hogy az orosz elnöktől megnyugtató szavakat hallunk majd az Ukrajnán keresztüli gázszállításban tapasztalt januári kiesések miatt - ez megtörtént. Emellett viszont egy olyan gázvezetéket is kilátásba helyezett, amely Ukrajna elkerülésével érné el Magyarországot. Ez a Fekete-tenger oroszországi oldaláról Törökországon keresztül vezetne Európába. A Kék Áramlat fantázianevű vezeték első szakasza már működik: az orosz elosztóállomást a Fekete-tenger alatt köti össze Ankarával. A nyilatkozatok szerint ennek északi ága haladhatna Románián és Magyarországon keresztül a végcélig, azaz Ausztriáig.

A Mol eddig főként az elképzelés potenciális versenytársának számító Nabucco-vezeték tervére összpontosított. Ez Iránból szállítana rajtunk keresztül gázt Nyugat-Európába. Nem biztos, hogy a Nabuccót "megöli" az új orosz ajánlat, ám tény, hogy gyengíti annak pozícióit. Magyarország szempontjából persze az a jó, ha minél több forrásból minél több vezeték érkezik ide. Gyurcsány Ferenc is úgy véli, hogy Magyarország "nagy európai gázelosztó központtá" válhat. Ennek kapcsán szó esett "egy nagy magyarországi gáztározó" megépítéséről is, amelyből más nyugat-európai fogyasztókat is ki lehetne szolgálni. Ennek feltételei azonban még tisztázatlanok. Magyarország ugyanis a magyar gázfogyasztók pénzén 2010-ig valóban ki kíván építeni egy stratégiai tározót. Arról eddig nem volt szó arról, hogy más államok kiszolgálása is szóba jöhetne. A Gazprom vezetői február elején jelezték Kóka János gazdasági miniszternek, hogy szívesen indulnának a pályázaton. A miniszter lapunknak úgy nyilatkozott: európai uniós szinten dőlhet el, hogy a magyarországi stratégiai tározóból más államok igényei kielégíthetőek-e.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.