Programcsapda az ellenzéknek

A kormány fejlesztéspolitikai kabinetje jóváhagyta és át is keresztelte a második nemzeti fejlesztési tervet (NFT) - jelentette be tegnap Baráth Etele.

Az NFT új neve: Új Magyarország-program. Ez már ismerős lehet, hiszen ez a neve annak a Gyurcsány Ferenc kormányfő által bemutatott programnak, amely a "szocialisták Új Magyarország-programja" néven fut. Nem csak az elnevezések egybecsengéséről van szó: Baráth Etele kedden lapunknak még úgy nyilatkozott, hogy Gyurcsány Új Magyarország-programja az NFT számos részletét átvette, tegnap azonban már úgy fogalmazott: a kormányfő által bemutatott Új Magyarország-programban szereplő projektlista szerves része a nemzeti fejlesztési tervnek.

Az ellenzék így nehéz helyzetbe kerül: a nemzeti fejlesztési terveket ugyanis többnyire konszenzussal szokták az Európai Unió elé terjeszteni. Tehát a Magyarország szempontjából életbevágó, az uniós pénzek felhasználásról döntő NFT-t elvileg támogatniuk illenék, csakhogy ezzel automatikusan támogatnák Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölti programját is. Ha visszadobják, az ország érdekei akár sérülhetnek is, ha nem, akkor riválisuk választási programjára bólintanak rá.

A képviselők tegnap kapták kézhez a javaslatcsomagot, és tíz nap áll rendelkezésükre, hogy véleményezzék. Mindenesetre nagy meglepetés aligha érheti majd a honatyákat, hiszen a háttérben egy éve zajlik a politikai egyeztetés. Az NFT már olvasható a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján (www.nfh.hu), így az állampolgárok is betekinthetnek, sőt akár bele is szólhatnak a tervezetbe.

- Az EU-ban is ritkaságnak számító széles társadalmi egyeztetés korábbi szakaszában a civil szervezetek és a gazdasági szerveződések már kifejthették álláspontjukat - jelezte Baráth. A befutó javaslatokat - kormányzati elbírálásuk előtt - mostantól az MTA és a Gazdasági Kamara szűri.

A kabinet március 27-ig várja az állampolgárok és a szervezetek reakcióit, majd az így véglegesített tervezetet az április 4-i kormányülésen vitatják meg. Az egyeztetés menetrendje szerint az akkori kormány - a korábbi egyeztetések alapján - június 20-án dönt az Új Magyarország-programról, amelynek dokumentumait június 23-án nyújtják be az Európai Bizottságnak.

l "Saját program hiányában Gyurcsány Ferenc és a szocialista párt idegen tollakkal ékeskedik, és botrányos módon pártprogramként mutatja be a második nemzeti fejlesztési tervet, amelyet a kormány, a parlamenti pártok, az országgyűlési frakciók, valamint a legkülönbözőbb szakmai, társadalmi, érdek-képviseleti és tudományos szervezetek közösen, közpénzből készítettek el" - így reagált Baráth Etele bejelentésére Deutsch-Für Tamás, a Fidesz képviselője. Deutsch arra vár választ: közpénzből elkészített pártprogramról vagy pedig pártpénzből készített kormány-előterjesztésről van-e szó?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.