Professzor szerint Peru az depressziósok országa

Kis túlzással "Peru az idegbetegek országa"- jelentette ki a La Republica című lapnak adott minapi interjújában Enrique Galli pszichiáterprofesszor, a latin-amerikai neuropszichofarmakológiai kollégium elnöke.

A szakember e kemény megfogalmazása mögött egy széleskörű, országos vizsgálatsorozat áll, amelyben a depresszió, a szorongás, az agrofóbia, vagy a pánikbetegségek előfordulását vizsgálták a felmérésben résztvevő lakossági csoportokon.

A diagnózis - amelyet eljuttattak a perui törvényhozáshoz is - azt mutatja, hogy Peruban a világon az egyik legmagasabb a depressziósok aránya, sajátos módon nem csak a városias, de az eldugott vidéki zónákban is.

Míg a depressziós megbetegedések előfordulásának aránya az Egyesült Államokban 30, Európában 25 és más latin-amerikai országokban 20-25, Mexikóban 15 százalék, Peruban az átlag 30, de a fővárosban 37, de vannak olyan területek, ahol közel 40 százalék.

Galli professzor szerint a szegénység okozta szénhidrátszegény táplálkozási szokásokban is keresendők a már-már népbetegségnek mondható depresszió okai Peruban. Javaslata szerint törvényt kellene alkotni az idegbetegségekben szenvedők védelmére, amiben biztosítanák a szűrések, a rendszeres ideggyógyászati kezelések lehetőségeit, megnyitnák az utat a mentális betegségekre kötendő biztosítások előtt, és létrehoznák a pszichiátriai sürgősségi ellátás országos hálózatát is.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.