A külügy cáfolja a Magyar Nemzetet

A magyar kormány nem adta el a moszkvai kereskedelmi képviselet épületét, jelentette be a külügyi szóvivő, cáfolva a Magyar Nemzet állítását, viszont azt elmondta, hogy a szovjet idők óta valóban megváltozott a magyar állam épületigénye.

A magyar kormány nem adta el a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét, ahhoz szükség van a magyar és az orosz állam között érvényben lévő nemzetközi szerződés megváltoztatására - mondta Polgár Viktor, a magyar Külügyminisztérium szóvivője.

A külügyi szóvivő cáfolta a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent információt, miszerint a magyar kormány a közelmúltban 40 millió dollárért értékesítette a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét.

A külügyi szóvivő megismételte, hogy ennek az ingatlannak az értékesítéséhez módosítani kellene a Magyarország és Oroszország között érvényben lévő nemzetközi megállapodást.

Elmondta: annyi igaz, hogy néhány hónapja a Külügyminisztériumban elkezdődött a magyar külképviseleti hálózat felülvizsgálata, az ezzel kapcsolatos ingatlanok áttekintése és ez a magyar állam által használt moszkvai ingatlanokat is érinti. A külügyi szóvivő kifejtette: a magyar állam Moszkvában számos ingatlannal rendelkezik, amelyeknek egy része az elmúlt időszakban végbement változások miatt már nem felel meg korábbi funkciójának, elvesztette korábbi szerepét.

Polgár Viktor emlékeztetett arra, hogy régebben a külkereskedelem mindkét országban - Magyarországon és a Szovjetunióban - állami monopólium volt. Magyar részről a külkereskedelem lebonyolítását állami vállalatok végezték, jelentős alkalmazotti létszámmal, ezért volt szükség arra, hogy a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületében például étterem is helyet kapjon.

Polgár Viktor aláhúzta: a mostani külkereskedelmi kapcsolatokban, amelyet magáncégek bonyolítanak egymással, egy kereskedelmi képviselet épületében szükségtelen éttermet, színházat fenntartani, csak olyan helyiségek, felszerelés kellenek, amelyek a befektetés-ösztönzést, illetve a kapcsolattartást segítik. Ezért a külképviseletek az ingatlangazdálkodásban racionalizálást tudnak végrehajtani, ez történik Moszkvában is - húzta alá a külügyi szóvivő.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.