Robbantásban meghalt az iszlám dzsihád egy vezetője

Felrobbant egy gépkocsi szerda délelőtt a palesztin pénzügyminisztérium gázai épülete előtt, és meghalt benne az iszlám dzsihád szervezet egyik vezetője - közölték palesztin biztonsági és kórházi források.

A források szerint a 39 éves Abu al-Valídot, az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak a ciszjordániai és gázai övezeti vezetőjét az izraeli fegyveres erők vették célba. Az izraeli hadsereg viszont tagadta, hogy bármi köze lenne a palesztin fegyveres csoport katonai vezetőjének halálához.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a gépkocsit egy pilóta nélküli izraeli repülőgép találta el rakétával, mások szerint a gépkocsi alá rejtett pokolgép detonációja okozta a robbanást. Két további személy megsebesült. Több gépkocsi megrongálódott, ablakok is betörtek, és a körzetben a merénylet áramszünetet okozott.

Az incidens néhány órával azután történt, hogy palesztin fegyveresek a Gázai övezetből rakétát lőttek ki Askelón izraeli városra. Az ilyen támadásokat korábban is izraeli válaszcsapás követte. Az iszlám dzsihád egyik vezetője megerősítette Abu al-Valid halálát, és bosszúként Izraelben elkövetendő merényletekkel fenyegetőzött. A szervezet vállalta a legutóbbi hét, Izrael-ellenes öngyilkos merényletet. Abu al-Valid halálával 4969-re emelkedett a palesztin felkelés 2000. szeptemberi kezdete óta az erőszakos cselekmények áldozatainak száma.

Izrael utoljára február elején élt palesztin harcosok célzott likvidálásának eszközével. Akkor egy légitámadásban az iszlám dzsihád, illetve a Fatah fegyveres szervezete, az al-Aksza mártírjainak brigádjai öt tagja halt meg. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.