Atomerőművet építenének a balti államok

Lettország, Litvánia és Észtország egyezményt írt alá egy új litvániai atomerőmű megépítéséről. A három ország állami áramszolgáltatói egyforma részesedést vállalnak a projektben.

Litvánia áramszükségletének több mint 70 százalékát a szovjetek által épített ignalinai atomerőmű biztosítja, amely emellett ellátja Észtországot és Lettországot is. Az uniós csatlakozási folyamat részeként az ingalinai atomerőművet be kell zárni, a felszámolási eljárás 2009-ben ér véget. Ekkortól a három ország szinte kizárólag orosz szolgáltatóra szorul, ami az alig 15 éve függetlenné vált balti köztársaságok számára nem jelent túl kecsegtető jövőt. 

Az Ukrajna és Oroszország közötti gázvita, amely több európai ország ellátásában fennakadást okozott, szintén arra készteti a balti államokat, hogy alternatív megoldásokat keressenek. A most aláírt egyezmény még ebben az évben közös energiapolitika kidolgozására kötelezi a három országot, amelyek közösen ösztönzik majd az egységes uniós energiapolitika kialakítását. Ez utóbbitól azt remélik, hogy csökkenti kiszolgáltatottságukat a földgáz drágulásával szemben. 

Az idő rövidsége és a még tisztázatlan részletek (az új atomerőmű helye, megépítésének finanszírozása stb.) miatt azonban az ignalinai atomerőmű bezárása és az új erőmű megépítése közötti időszakban minden valószínűség szerint nem lesz más megoldás a Baltikumban sem, mint az orosz szolgáltatások igénybe vétele. (euractiv.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.