Foltoznak, de festeni nem tudnak

A tavalyinál csaknem negyven százalékkal kevesebb pénz jut idén az útburkolati jelek felfestésére a fővárosban - mondta lapunknak Szálka Miklós, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának fideszes alelnöke. Úgy véli, a 2005-ben erre a célra felhasználható kétmilliárd forint is kevés volt a zebrák és egyéb közlekedési jelzések - 220 ezer négyzetméternyi tartós, valamint 60 ezer négyzetméternyi festett jel - megújítására.

Az erre az évre elfogadott 1,14 milliárd forint viszont életveszélyesen kevés. Az életveszély ebben az esetben egyáltalán nem túlzás - hangsúlyozta a politikus -, hiszen a lekopott, rosszul vagy egyáltalán nem látható közlekedési jelek és zebrák - 2960 fővárosi helyszínen - súlyosan veszélyeztetik a biztonságot. Legalább ennyire fontos lenne a villamosszigetek feltűnő körülfestése is, számos külföldi nagyvárosban így védik az utasokat a közúti forgalomtól. Ezt azonban a fővárosban egyelőre nem sikerült megvalósítani.

Az útburkolati jelek pótlását és felújítását az anyagiaktól függetlenül csak tavasszal kezdhetik meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szakemberei. Mint azt Csanádi Csaba közútfenntartási igazgató lapunknak elmondta: amíg meleg aszfalttal kátyúzni öt fokkal a fagypont alatt is lehet, addig az útburkolati jelek festése, illetve a tartósabb, meleg eljárással készült jelek felhordása csak száraz aszfalton és legalább plusz tíz Celsius-foknál lehetséges.

Az igazgató hozzáfűzte, hogy a jelek teljes körű felújítására elegendő pénz egyetlen évben sem állt rendelkezésükre, ezért e feladatot továbbra is ütemezik. Minden évben, őszszel és tavasszal kiemelt program az iskolák környékén az útburkolati jelek pótlása. Ezt a munkát azonban a legoptimálisabb esetben is csak március második felében kezdhetik el.

Addig is az FKF Rt. a kátyúk számának csökkentésére koncentrál. Csanádi Csaba elmondta, hogy a mostani változékony és főleg csapadékos időjárás nem tette lehetővé a kátyúzást. Tegnap azonban a száraz idő és a hőmérséklet is alkalmas volt a meleg anyag alkalmazására. Ezért ma már 28 brigád a város különböző pontjain próbálja kihasználni a kedvező időjárást.

Január elejétől tegnapig az útellenőrök 20 ezer kátyút regisztráltak. Ebből, ahogy az időjárás engedte, 18 ezret megszüntettek. Jelenleg valamivel több mint 2100 kátyút kell kijavítaniuk. Naponta, az úthibák jellegétől függően, 300-400 kátyút képesek megszüntetni. Az utóbbi csapadékos, hideg idő azonban gondoskodott arról, hogy az úthibák még jó ideig ellássák munkával a brigádokat.

Tartósan csak jobb idõben tudják betömni a tengelytörõ, gumiszaggató gödröket
Tartósan csak jobb idõben tudják betömni a tengelytörõ, gumiszaggató gödröket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.