Putyin Pesten: egyezmények szovjet épületekről és új üzletekről

Három kétoldalú egyezményt, köztük a gazdasági együttműködés középtávúfejlesztésének fő irányairól szóló emlékeztetőt írtak alá VlagyimirPutyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétébenkedden a Parlamentben.

A memorandumot a kormányközi vegyes bizottság két társelnöke, Kóka János gazdasági és közlekedési, valamint Leonyid Rejman informatikai miniszter látta el kézjegyével.

Ugyancsak ők írtak alá megállapodást az orosz-magyar nanotechnológiai együttműködés programjáról, egy innovációs központ létrehozásáról Miskolcon.

Az oktatási tárcák között 2006-2008-ban megvalósítandó együttműködésről szóló jegyzőkönyvet Magyar Bálint oktatási miniszter és Vlagyimir Fridljanov oktatási és tudományos miniszterhelyettes látta el kézjegyével.

Az orosz delegáció programjának időbeni csúszása miatt a parlamentben nem írtak alá több egyezményt, de ismertették az aláírandó másik hét dokumentumot.

A magyar gazdasági és közlekedési minisztérium gazdasági együttműködésről állapodik meg az orosz Cseljabinszk megye, valamint Szverdlovszk megye kormányával.

A magyar Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala egyetértési nyilatkozatot ír alá az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattal a migráció területén megvalósuló együttműködésről.

Együttműködési megállapodást köt a Magyar Telekom Rt. és az orosz MTT Rt. nemzetközi technikai összeköttetés szolgáltatásáról, és együttműködési memorandum születik a Magyar Villamos Művek és a JeEsz-Oroszország Rt. között.

A pénzügyi tárcák megállapodnak a volt Szovjetunió és a Magyar Köztársaság közötti kölcsönös államadósságok 1994-től történő törlesztéséről szóló kormányközi megállapodás módosításáról, a már lezárt egyezmény utolsó törlesztési tételéről.

Ugyancsak megállapodást ír alá a két külügyminisztérium képviselője arról, hogy a volt szovjet műszaki központok tulajdonjoga átszáll a magyar államra, az ingatlanok a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe kerülnek; a korábbi szovjet ingatlanokat a korlátozások feloldásával a magyar fél a jövőben bármilyen célra felhasználhatja.

A megállapodás egy 1979-es szovjet-magyar egyezményt érint, amely a Szovjetunióból a Magyar Népköztársaságba szállított gépek, berendezések és műszerek kiszolgálását elősegítő szovjet műszaki központokról, bemutatótermekről és lakóházakról szól.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.