Stabil a közös EU-elvek támogatottsága

Az Európai Unió két fő alapelve, az európai biztonsági és védelmi politika és a közös európai külpolitika továbbra is nagyfokú támogatottságnak örvend Európa-szerte, állapítja meg az Eurobarometer felmérés, amelyet a TNS Opinion & Social közvélemény-kutató végzett az Európai Bizottság megbízásából.

Az EU 25 tagállamában és a csatlakozásra váró országokban 30 ezer főt vizsgáló felmérés szerint az európaiak több mint háromnegyede (77 százaléka) támogatja a közös európai biztonsági és védelmi politikát, és kétharmaduk ( 68 százalék) a közös védelmi politika híve.  

Mindkét irányelvet stabilan magas támogatottsági arány jellemezte az elmúlt egy évben.  Ezen belül is megfigyelhető, hogy a tíz új tagországban még a régi tagállamokénál is magasabb a támogatók aránya. A közös védelmi politika támogatottságát tekintve a tizenöt régi tagállam (75 százalék) és a frissen csatlakozott tíz ország eredménye között (85 százalék) átlagban 10 százaléknyi különbség mutatkozott. Hasonlóképpen, hét százalékpontos különbség volt a régi (67 százalék) és az új tagállamok (74 százalék) között a közös külpolitika támogatottságában.

Az országok szintjén Belgium (92 százalék), Ciprus (88 százalék), Lettország (88 százalék), Szlovákia (88 százalék), Németország (87 százalék), Luxemburg (87 százalék), a Cseh Köztársaság (87 százalék) és Szlovénia (85 százalék) bizonyult az európai biztonsági és védelmi politika leglelkesebb támogatójának.  A mezőny másik végén, a legalacsonyabb támogatottság Finnországban (60 százalék), az Egyesült Királyságban (59 százalék), Írországban (58 százalék) és Törökországban (57 százalék) mutatkozott.

A közös külpolitika támogatottságának országok szerinti részletezésében Ciprus (81 százalék), Németország (78 százalék), Belgium (77 százalék) és Szlovénia (77 százalék) végzett az élen, míg a legalacsonyabb támogatottság Svédország (54 százalék), Málta (54 százalék), Törökország (51 százalék) és az Egyesült Királyságban (50 százalék) esetében mutatkozott.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője szerint: “Bíztató, hogy a közös európai politika továbbra is nagyfokú támogatottságnak örvend a köz számára alapvetően fontos két kérdésben: a védelmi és a külpolitikában.  Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a közvélemény határozottan pártolja egy egyeztetett, valamennyi ország közgondolkodását tükröző európai álláspont ötletét.  Ez egyben az egységes Európa fontosságának is bizonyítéka."

(A kutatás 2005. október 11. és november 15. között zajlott, amelynek során 29 430 főt kérdeztek meg személyes interjú keretében az EU 25 tagállamában, a csatlakozásra váró országokban (Bulgária és Románia), valamint a második körben csatlakozó államokban (Horvátország és Törökország), illetve a török ciprióták által felügyelt területen.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.