Washington kártérítést fizet egy bebörtönzött egyiptominak

Az amerikai kormány 300 ezer dollár kártérítést fizet egy egyiptomi férfinak, akit közel egy évig tartottak fogva a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után egy brooklyni börtönben a The New Times keddi száma szerint.

Ehab El-Magrabi az első külföldi, aki kártérítést kap meghurcolása miatt. Az amerikai kormányt egy Dzsavaid Ikbal nevű pakisztáni férfival együtt perelte. Ikbal kártérítési pere még nem zárult le.

A 38 éves egyiptomi férfit nem sokkal a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után tartóztatták le Manhattanben, ahol egy étteremben dolgozott. 2001. október 1-től 2002. augusztusáig tartották fogva egy brooklyni börtönben, de nem emeltek vádat ellene terrorizmus címén. Elkülönítve, magánzárkában őrizték, és nem engedték, hogy ez ellen panaszt nyújtson be. Keresete szerint a börtönben gyakran ütlegelték, leterroristázták, sértegették, meztelenre vetkőztetve megmotozták és megalázták. Pajzsmirigy betegségét félrediagnosztizálták és asztmát állapítottak meg, minek következtében állapota rosszabbra fordult. El-Magrabit, miután a terrorizmus gyanúja alól tisztázták, kiutasították az országból - hitelkártyacsalás címén. Az egyiptomi férfi ezt cáfolja. Magyarázata szerint azért mondta magát bűnösnek ebben, hogy megmeneküljön a gyötrelmektől.   

El-Magrabi és Ikbal 2004 augusztusában indított kártérítési pert az elszenvedett jogsérelmekért. A kereset szerint John Ashcroft volt igazságügyi miniszter, Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) igazgatója és még vagy tíz kormányzati tisztségviselő "összeesküdött a muzulmán őrizetesek jogainak a megsértésére".

A perben eljáró bíró még a múlt ősszel úgy határozott, hogy az exminiszternek és másoknak eskü alatt vallomást kell tenni az ügyben és elutasította John Ashcroft érvelését, amely szerint a külföldi terroristák jelentette fenyegetés mentesíti a kormányt a békebeli idők előírásai alól, illetve a jövőbeli terrortámadások elhárításának a szüksége felülírja a panaszosok jogát a peres  eljárásra. A kormány pénteken megfellebbezte a bírói idézést, majd hétfőn este peren kívüli egyezséget kötött.  

Az alperes ügyvédei leszögezték, hogy a megállapodással a kormány nem ismer el semmiféle felelősséget vagy hibát.

El-Magrabi ügyvédei a kártérítési megállapodást nagy jelentőségű fejleménynek minősítették. Egyikük a lapnak úgy fogalmazott, hogy a megállapodás első ízben mutatta meg, hogy a kormány igenis felelősségre vonható az Abu Graib börtönében, a guantánamói rabtelepen vagy éppenséggel az egyesült államokbeli börtönökben történt visszaélésekért.

2001. szeptember 11. és 2002. augusztus 22. között több mint 80, különféle kihágásokért, a vízumelőírások megszegéséért őrizetbe vett külföldi muzulmánt minősítettek terroristagyanús elemnek és zártak  be a New York-i Brooklyn szigorúan őrzött börtönének celláiban.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.