Tankok helyett gáz

Az orosz elnök segít az orosz vállalatoknak terjeszkedniKelet-Európában, állapította meg a moszkvai sajtó. Putyin a múltlezárásáról beszlélt, és Gyurcsány Ferenccel közösen bejelentette,sokmilliárdos megállapodásokat kötöttek.

Az orosz elnök az Országház előtt megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét. Oroszország megérti és átérzi 1956 erkölcsi vonatkozásait, ugyanakkor a Magyarországgal való kapcsolatokban szeretnénk a jövőre gondolni - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Nem gondolja, hogy a mai modern Oroszország felelősséggel tartozik az 1956-ban történtekért, és örömmel tapasztalja, hogy a jelenlegi magyar kormány nem politizálja át a kényes kérdéseket, nem fenyeget ezzel, és nem alkalmaz oroszellenes retorikát - mondta az orosz elnök.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Putyin úgy fogalmazott, hogy Oroszország és Magyarország nem felejti el a közös múlt problémáit, de ezeket le kell győzni a jövő érdekében. A magyar kormányfő azt mondta: a mai Magyarország sem felelős a Szovjetunióval szembeni, 1941-es hadüzenetért, de Magyarországnak nem volt ott keresnivalója.

Üzleti megállapodások

Sokmilliárdos programokról, a magyar és az orosz fejlesztések összekapcsolásáról is szó esett a magyar kormányfő és az orosz elnök keddi budapesti tárgyalásain. Erről Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin beszélt közös sajtótájékoztatóján.

Magyarország a dél felől érkező európai gáz elosztó központjává válhat, emellett megállapodtunk abban, hogy a következő időszak közlekedési és logisztikai fejlesztési programjához kapcsolódva a transzszibériai vasútvonal európai csatlakozási és elosztó központja ugyancsak Magyarországon legyen - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Vlagyimir Putyin kiemelte, hogy míg az orosz fél részt vesz a budapesti metróépítésben, vonatok szállításában, a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbításában, a záhonyi logisztikai központ üzemeltetésében, addig magyar cégek az oroszországi lakás- és gyógyszergyár-építésben. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a magyar-orosz nanotechnológiai együttműködés a legfejlettebb technológiában jelent kooperációt a két ország között.

Az orosz sajtó az orosz tőke útjáról

A könyv a legjobb ajándék, Tankok helyett gáz, olaj, bankok, valamintÜzleti út kulturális ráadással - ilyen szalagcímekkel kommentálták azorosz lapok kedden Vlagyimir Putyin elnök másfél-másfél napos budapestiés prágai látogatását.

Magyar tisztségviselők történelmi jelentőségűnek minősítik a nemzeti ereklye, a sárospataki kötetek visszaadását - írta a Vremja Novosztyej. Oroszország aligha álmodhat arról a politikai befolyásról, amellyel a Szovjetunió rendelkezett az egykori szocialista táborban - jegyezte meg a Nyezaviszimaja Gazeta, amely szerint Moszkvában arra számítanak, hogy tankok helyett orosz vállalatok, bankok mehetnek be Prágába és Budapestre.

"Magyarország és Csehország kulcsfogyasztói az orosz energiahordozóknak Közép-Európában. És az orosz elnök segít az orosz vállalatoknak kiterjeszteni gazdasági expanziójukat a KGST és a Varsó Szerződés egykori tagállamainak piacára" - fejtegette a Nyezaviszimaja, megemlítve, hogy Putyinnal Budapestre tart Vagit Alekperov, a Lukoil vezére, és szólva az orosz piacvezető olajcég és az állami ellenőrzésű gázmonopólium, a Gazprom magyarországi üzletrészek megszerzésére irányuló terveiről.

A Rosszijszkaja Gazeta rámutatott, hogy a Gazprom kész hatalmas föld alatti gáztárolókat építeni Magyarországon egész Európa ellátásbiztonságának javítására, és feltételezte: erre vonatkozólag már Putyin vizitje során megállapodást írhatnak alá.

Oroszország viszonya Magyarországgal és Csehországgal már elérte az összeurópai színvonalat, velük az egykori szocialista tábor többi tagjánál előbb sikerült lezárni gyakorlatilag az összes vitás kérdést, amelyek a szovjet és posztszovjet múltból fennmaradtak, és áttérni a XXI. századi kapcsolatrendszer építésére - állapította meg az orosz kormánylap, méltatva a jelenlegi szocialista kormányok érdemeit abban, hogy már nem fogják fel kihívásként az orosz tőke beáramlását ezekbe a gazdaságokba, ahogyan az korábban előfordult. A Lukoil benzinkútjaira a magyarok és csehek már majdnem ugyanúgy tekintenek, mint a BP kútjaira - toldotta meg.

A centrista Trud interjút közölt Székely Árpád moszkvai magyar nagykövettel, főleg a gazdasági kapcsolatokról.

Az egykori függetlenségéből valamicskét még őrző NTV tévécsatorna budapesti tudósításában ugyancsak az orosz üzleti terveket emelte ki, és egyben felidézte a közös múltat, megemlítve az 1848-49-es szabadságharc és az 1956-os felkelés leverését, az utóbbi 50. évfordulóját, a szocialista tábor legvidámabb barakkját, bemutatva a nagytétényi szoborparkot, benne a Gellért-hegyről áthelyezett szovjet katonával.

Putyin négy pártelnökkel akar találkozni

Tudomásunk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy a magyar parlamentben nem egy, hanem négy párt van, ezért ezek vezetőivel kíván találkozni, méghozzá a rendelkezésre álló időkereten belül - mondta a külügyi szóvivő kedden.

Polgár Viktor a Magyar Nemzet keddi számában megjelentek kapcsán nyilatkozott. A lap arról írt, "a magyar miniszterelnök környezetéből - a külügyminisztériumon keresztül - folyamatosan nyomást gyakoroltak az orosz félre, hogy álljon el a kétoldalú megbeszéléstől Orbán Viktorral", a Fidesz elnökével. Rendkívül megtisztelő az a feltételezés, ami szerint az orosz fél ilyen mértékben hallgat a magyar külügyminisztériumra - jegyezte meg a szóvivő.

A szóvivő kitért arra, hogy mind a négy parlamenti párt vezetője találkozót kért Putyintól, de az idő rövidsége miatt az orosz elnök feltehetően együtt találkozik majd velük szerdán, a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol részt vesz a sárospataki könyveket bemutató kiállítás megnyitóján.

Oroszország államfője maga kérte, hogy programjába iktassák be a találkozót hazánk volt miniszterelnökével, Medgyessy Péterrel. A Putyin-Medgyessy megbeszélésre ma késő délután került sor az egyik budapesti szállodában.

(forrás: MTI)

Putyin és Sólyom a Sándor-palota elõtt
Putyin és Sólyom a Sándor-palota elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.