Gallup: a teljes népességnél a Fidesz vezet

A két nagy párt közötti erőviszonyok nem változtak ebben a hónapban, a Magyar Gallup Intézet legfrissebb adatai szerint: a teljes népességben a Fidesz továbbra is három százalékkal vezet az MSZP előtt, míg a biztos szavazók között az eredmény teljesen kiegyenlített.

A teljes népesség 29 százaléka adná szavazatát a Fideszre, 26 százalék az MSZP-re a közvélemény-kutató intézet internetes honlapján szereplő grafikon alapján. A Gallup február 18. és 23. között 114 településen összesen 1014 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg pártpreferenciájáról.

Megállapítása szerint az előző hónaphoz képest a kis pártok erősödtek. Az MDF és az SZDSZ támogatói köre az előző két hónaphoz képest, hibahatáron belül, de bővült: jelenleg 3, illetve 4 százalékos a teljes választókorú népesség körében. Az adatok szerint a parlamenten kívüli pártok közül a Munkáspárt, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) 1-1 százalékos, a Centrum Párt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat tekintve a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben 5 százalékpont, 45:40 az állás. Az SZDSZ támogatottsága ebben a hónapban tovább növekedett, öt százalékot ért el, az MDF négy, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP), illetve a Centrumpárt két százalékos szimpátiával bír. A választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya ebben a hónapban is viszonylag magas, 59 százalékos. Ezen belül a megkérdezettek 15 százaléka nem nyilvánított határozott pártpreferenciát.

Februárban az MSZP és az SZDSZ szavazói is sokkal magasabb arányban mondták teljesen biztosra a részvételi szándékukat, mint előző hónapban. A Fidesz szimpatizánsainak a korábbinál nagyobb része volt bizonytalan a részvételében. A biztos szavazó, pártpreferenciával rendelkező választók körében egyenlő az állás, 42:42 százalék a két nagy párt esetében, s a nagyok táborának kismértékű csökkenése mellett a kis pártok a bejutási küszöb környékére értek.

A miniszterelnök munkájának megítélése negyedik hónapja javul; újabb egy százalékkal többen (47 százalék) vélik úgy, hogy a kormányfő jól végzi  feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya 40 százalékos. A kérdezetteknek 13 százaléka változatlanul nem nyilvánított véleményt - olvasható az összegzésben. (MTI)

Nézze meg interaktív grafikánkat!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.