Az MDF "tiszta kézzel" kampányol

A MDF egyelőre más pártok már ismert programelemeiből mixelte össze elképzeléseit a következő ciklusra. Tegnap Dávid Ibolya bejelentette a korrupció visszaszorítását célzó Tiszta Kezek Hivatala felállításának szándékát.

Az MDF egyelőre kevés saját ötlettel rukkolt elő. Az általuk is hangoztatott egykulcsos adót először az SZDSZ hozta szóba, a liberálisok most is ezzel az egységes 20 százalékkal kampányolnak. Támogatólag beszélt erről az adózási szisztémáról Matolcsy György is, de aztán Orbán Viktor - szembefordulva volt gazdasági miniszterével - elvetette a javaslatot. Az MDF-nél ez az arány - Katona Kálmán, az Orbán-kabinet egykori miniszterének arcával hirdetésekben is publikálják - 18 százalék.

A gazdaság helyzetének javítására Herényi Károly a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatását jelölte meg fő célként, egyben a fogyasztóvédelmet és a magyar áruk piacának megőrzését. A protekcionista, a hazai beszállítókat védő elképzelések hajaznak az MSZP és a Fidesz javaslataira. Az, hogy e vállalkozások hitelét állami garancia védje, ugyancsak a nagyobbik ellenzéki párt ötlete.

A kisebb adminisztrációs teher ígéretét mindenki a zászlajára tűzte. Az, hogy az egészségügy átalakítása nem lehetséges magántőke bevonása nélkül, ugyancsak az SZDSZ, valamint az MSZP programjában szerepel, igaz, eltérő hangsúlyokkal és biztosítási modellekkel. Az MDF itt a vizitdíj bevezetését javasolja mint a hálapénz visszaszorításának hatékony eszközét. Ami az oktatást illeti, itt a Fidesz már ismert nézetei bukkantak fel a demokrata fórum érveiben. A különbség: Almássy Kornél szerint vissza kell adni a tanároknak az osztályzás - egyben a buktatás - jogát az általános iskolák első négy osztályában.

Ugyanakkor izgalmasnak ígérkezik az, amit Dávid Ibolya tegnap jelentett be. Eszerint az MDF azt szeretné, ha megalakulna a Tiszta Kezek Hivatala.

"Tiszta kezek" néven korrupcióellenes hivatal és testület felállítását javasolja az MDF. Dávid Ibolya azt közölte: a Tiszta Kezek Hivatala széles körű ellenőrzési jogkörrel rendelkezne a korrupciós cselekmények megakadályozására; a közbeszerzések, az állami nagyberuházások és üzletkötések, a szerződések, a koncessziók, a pénzügyi támogatások odaítélése, engedélyezése és a privatizáció kontrollja lenne a feladata, de figyelemmel kísérné a jogalkotási folyamatokat is. Az MDF elképzelése szerint a pártoktól, a mindenkori kormányoktól és a politikától független jogállású hivatal elnökére és alelnökére az államfő tenne javaslatot. A hivatal vezetőit az Országgyűlés választaná meg, irányítását egy korrupcióellenes testület látná el, amelynek feladata a jogállam működése, a közvagyonnal történő gazdálkodás körében felmerülő problémák figyelése és jelzése lenne. Dávid Ibolya szerint e testületben a civil és szakmai élet olyan személyiségei kapnának helyet, akiknek közhitelessége megkérdőjelezhetetlen.

Ilyesfajta javaslat - ha nem is e visszafogottabb formájában - Orbán Viktor kampánybeszédeiben is körvonalazódott. Jelentős különbség, hogy a Fidesz elnöke a reptér-privatizáció felülvizsgálatát konkrétan megnevezte, míg Dávid Ibolya javaslata mintha inkább a jövőben megkötendő kontraktusokra vonatkozna.

Március 4-én az MDF nagygyűlésen kívánja ismertetni a programját. Ezzel a négy parlamenti párt közül már csak a Fideszének közzétételére vár a politika iránt érdeklődő közvélemény.

Dávid Ibolya egy korrupcióellenes hivatal és testület felállítását javasolja
Dávid Ibolya egy korrupcióellenes hivatal és testület felállítását javasolja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.