Vizsgálják a Transelektrónak adott állami pénzek sorsát

A Népszabadság értesülései szerint tegnap vizsgálatot rendelt el a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt.-nél Kóka János. A szakminiszter Erős János MFB-vezérigazgatót a Transelektro vállalatainak adott valamennyi tőkejuttatás, kölcsön és exporthitel-garancia felhasználásának teljes körű ellenőrzésére kérte fel. A vizsgálatoknak arra kell fényt deríteniük: szabályszerűen használták-e fel az MFB-től, az Eximbanktól és a Mehib Rt.-től kapott forrásokat.

A gazdasági tárca vezetője a Transelektro-csoport megmentésére indított akció kellős közepén lett kíváncsi arra, hogy az állam az általa korábban adott garanciavállalással kinek is dobott mentőövet. Érdeklődése azután élénkült meg, hogy a Székely Péter vállalatbirodalmát irányító Transelektro Management Vagyonkezelő (TMV) Kft. 48 százaléka a Vegyépszer, további 9,33-9,33 százaléka pedig a Közgép Rt., illetve a Resonator Kft. kezébe került.

Arra sincs hivatalos válasz, mit vár az ellenőrzéstől a gazdasági tárca vezetője. Az általunk megismert dokumentumok tanúsága szerint az MFB ellenőreinek lesz dolguk bőven. A Transelektro holding pénzügyeiben döntéseket hozó likviditási bizottsági jegyzőkönyvek például rendkívül tanulságosak. Egyértelművé teszik: a Transelektro cégeit az elmúlt hónapokban kizárólag a likviditási bizottság zsonglőrködése tartotta felszínen. Kiderül: a beszállítóiknak és dolgozóiknak sok esetben éppen úgy nem tudtak fizetni, mint a hitelező bankoknak. Így fordulhatott elő, hogy egy telefontársaság négy hónapja lejárt hatmillió forintos számlája miatt a Transelektro egyik cégénél a telefonközpontok leszerelését is kilátásba helyezte. A vállalkozásoknál jelentkező pénzhiányt a társaságok egymásnak nyújtott hiteleivel hidalták át. Sarlós Tibor, a likviditási bizottság vezetője - aki mellesleg ma is tagja a Transelektro igazgatóságának - a jegyzőkönyvek szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy "a csoporton belüli adósságok faktorálását kiemelt figyelemmel kell követni, mert életveszélyesek". Ezzel együtt a gyakorlattal nem szakítottak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.