Etikai pácban a "nép Kenje"

Ken Livingstone-t a helyhatósági választási kampány idejére vonta ki a forgalomból antiszemita megjegyzései miatt az etikai bizottság.

Kevés brit politikusnak van annyi ellensége politikusok és az "egyszerű" polgárok között, mint Ken Livingstone-nak, még ha a július terrorakciók során kétségtelen erkölcsi magasságba emelkedett is. A 60 éves főpolgármester gyakran haragította magára a közvéleményt, amikor felháborító megjegyzéseket tett a zsidókra, a holokausztra, Izraelre, a szaúd-arábiai királyi családra, vagy meginvitálta a városházára az öngyilkos palesztin merénylőket mártíroknak nevező muzulmán egyházi vezetőt, Juszuf al-Kardavit. Tapintatlanságát mindig megúszta, de 2000 után 2004-ben is óriási többséggel szavazták meg főpolgármesterükké a londoniak.

Ám a Munkáspártból kizárt, majd visszafogadott balos politikus 2008-as, sőt az olimpiára való tekintettel még 2012-re is tervezett újraválasztásának esélyein jelentősen ronthat, hogy a brit önkormányzatok etikai bizottsága pénteken egy hónapra felfüggesztette hivatalából. Livingstone múlt év februárjában súlyosan inzultálta London népszerű délutáni lapja munkatársát. Tudni kell, hogy a főpolgármester és az Evening Standard egymás "régi meghitt ellensége". A munkáját végző Oliver Finegold egy fogadás után, - mely történetesen az első nyíltan homoszexuális brit képviselő, Chris Smith "színvallásának" huszadik évfordulóját ünnepelte, - érdeklődött a főpolgármesternél, mit jelentett számára az esemény? Livingstone visszakérdezett: - Mit csinált maga azelőtt? Német háborús bűnös volt? Mire a nyugalmát megőrzött újságíró közölte, már csak azért sem lehetett volna az, mert zsidó. Livingstone-t ez sem zavarta, hozzátette, "ettől még úgy viselkedik, mint egy kápó, nyilván azért csinálja ezt, mert megfizetik", hozzátéve, az Evening Standard "tele van szemét alakokkal és reakciós fanatikusokkal".

A Brit Zsidók Szövetségének hivatalos tiltakozását követően Livingstone-nek rengeteg alkalma lett volna a bocsánatkérésre, de ezt következetesen elutasította. A fegyelmi bizottság "indokolatlanul érzéketlennek és sértőnek" minősítette szavait és egyhangúan úgy ítélte meg, hogy ártott hivatala hírnevének. Az időzítés különösen kellemetlen a május 4-i londoni kerületi választások előtt. A mayor nem repeshet a 80 ezer fontos (közel 30 millió forint) jogi költségektől sem. Livingstone "a demokrácia megcsúfolásának" nevezte az ítéletet, hiszen "választott politikusokat csak a szavazóknak szabad elmozdítaniuk, ha megsértik a törvényt. Egy kinevezett tagokból álló testületnek nincs mandátuma sok millió londoni voksának megváltoztatására".

A brit sajtó egyöntetűen elfogadhatatlannak tartotta Livingstone megjegyzéseit, ám, ahogyan erre többek között a The Times elemzése is rámutatott, felfüggesztése "bumerángként üthet vissza, amenynyiben rokonszenvet kelt iránta, sőt mártírt csinál belőle". A "nép Kenje" már többször volt hasonló pozícióban, jelesül húsz évvel ezelőtt, a fővárosi tanács feloszlatásakor és éppen ennek köszönheti többszöri "feltámadását és politikai túlélését".

Ken Livingstone
Ken Livingstone
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.