Gyurcsány szerint újra kell tárgyalni az ügynöktörvényt

A következő Országgyűlésnek újra kell tárgyalnia az ügynöktörvényt -mondta Gyurcsány Ferenc az alapításának 250. évfordulóját ünneplőMagyar Országos Levéltárban tett látogatásakor.

A miniszterelnök a látogatás utáni sajtótájékoztatóján kifejtette: az Országgyűlés előtt van egy félig kész törvényünk, amelyet a parlament elfogadott, de az Alkotmánybíróság bizonyos rendelkezéseit megsemmisítette.

Mint mondta, azt támogatja, hogy az egyeztetések annak a törvényjavaslatnak az alapján kezdődjenek újra, amelyet az MSZP frakciója nyújtott be, és amellyel ő egyetért.

A mindenkori központi kormányzat iratait őrző intézményben, Gyurcsány zárt ajtók mögött tárgyalt Gecsényi Lajos főigazgatóval. A sajtót úgy tájékoztatta, hogy a levéltár három kihívás előtt áll: az iratok tárolásához bővíteni kell a már meglévő óbudai raktárépületet; digitalizálni kell egy sor anyagot az állagromlás megelőzésére, és fel kell újítani az első világháború alatt emelt budavári épületet.

"Aki nem tartja becsben és nem ismeri a saját múltját, az nyilván bizonytalan a jelenét és döcögős a jövőjét illetően" - fogalmazott, megjegyezve, hogy az Új Magyarország programban a történelmi városrészek felújítása, átfogó várrehabilitáció szerepel.

Gecsényi elmondta: Gyurcsány személyében először látogatta meg hivatalban levő kormányfő a levéltárat. A főigazgató az Aranybulla egy fakszimile kiadását adta ajándékba a vendégnek.

A miniszterelnök megtekintett néhány úgynevezett Királyi Könyvet, valamint történelmi minisztertanácsi jegyzőkönyvet, amelyeket a kutatóteremben állítottak ki.

Az 1527-től 1920-ig terjedő időszakban született Királyi Könyvek (Libri Regii) a fontosabb királyi rendeleteket, kinevezéseket, szabadalmakat tartalmazzák. A levéltárban 73 darab, a Magyar Királyi Kancellária munkatársai által kézzel írott tömböt őriznek - mondta el Szabó Dorottya, a kutatószolgálat munkatársa.

Az 1867 és 1944 közötti időszakot felölelő minisztertanácsi jegyzőkönyvek 23 iratfolyómétert tesznek ki, vagyis az élükre állított, egymás mellé helyezett iratcsomók ilyen hosszúságúak. A levéltár három épületében összesen Budapesttől számítva Esztergomnál is messzebb nyúló, 70 folyókilométernyi anyagot tárolnak - tájékoztatta a távirati irodát Kovács Zsuzsanna, a kutatószolgálat vezetője.

A levéltárat bárki ingyenesen látogathatja és az iratokban kutathat, de a kutatótermen kívül az épület többi része nem nyilvános - mondta Kovács Zsuzsa.

A Magyar Országos Levéltár nemzetközi konferencián emlékezik meg alapításának 250. évfordulójáról a Magyar Tudományos Akadémián március 2-án.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.