Amnesty-tüntetés Putyin látogatásán

Az emberi jogokkal való oroszországi visszaélések miatt tüntetést rendez kedden délután, Budapesten a legnagyobb nemzetközi emberjogi szervezet Putyin elnök látogatása alatt.

Az Amnesty International Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alkalmából közleményt adott ki, eszerint Oroszországban továbbra is rendkívül súlyos jogsértéseket követnek el az emberi jogok területén, a legkirívóbb esetek színhelye Csecsenföld és az észak-kaukázusi régió.

A szervezet emellett nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, akit arra kér, hogy emeljen szót az orosz kormánynak a jogvédő szervezetek mozgásterének beszűkítését célzó ambíciói ellen.

Csecsenföldön kínoznak vagy megölnek embereket, vélhetően politikai okokból eltűnnek bizonyos személyek, a hatóságok önkényesen, minden jogi alapot nélkülözve vesznek őrizetbe embereket stb. – állítja az Amnesty International.

A Memorial orosz civil szervezet szerint 1999 óta 3-5 ezer ember tűnt el nyomtalanul Csecsenföldön emberrablások és jogsértő letartóztatások következtében. Az orosz rendőrség és a biztonsági erők köreiben még mindig mindennapos a foglyok kínzása. Ezt bizonyította az Emberi Jogok Európai Bíróságának január végén közzétett precedens jellegű ítélete. Ebben először marasztalta el az orosz kormányt amiatt, hogy valakit rendőrségi őrizetben megkínoztak.

1998 szeptemberében a rendőrök Nyizsnij Novgorodban megkínozták Alekszej Mikhejevet, amiért az nem vallott be egy meg sem történt bűncselekményt. A kínzások elől menekülő férfi kiugrott a rendőrségi épület ablakából, és gerinctörést szenvedett. Az ügyben több mint 20 büntető eljárás indult, de egy kivételével mindegyik vádemelés nélkül zárult – figyelmeztet a nemzetközi jogvédő szervezet.

Az Amnesty szerint Csecsenföldön gyakorlatilag továbbra is büntetlenek maradnak az emberi jogok megsértései. A biztonsági erők önkényes, brutális fellépése mindennapos. A katonai összecsapások és az orosz biztonsági erők zacsisztki, azaz tisztogató akciói során csecsen civilek tűntek el nyomtalanul, és különböző fegyveres csoportok rendszeresen semmibe veszik a polgári lakosság alapvető emberi jogait.

Nemzetközi tiltakozást váltott ki a civil szervezetek működésével kapcsolatban született törvénymódosítás, amelyet Vlagyimir Putyin aláírt, és 2006. január 17-án tették közzé. Ez az érintett szervezetek szerint jogsértő eszközökkel próbál beavatkozni a szervezetek működésébe, és a kormányzati szervek számára szinte korlátlan ellenőrzési, beavatkozási jogokat biztosit a civil mozgalmak, alapítványok költségvetése, pénzbevételeinek forrása fölött – hangoztatja az Amnesty International.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.