Postabank: újabb titkos iratok

Állításukkal ellentétben Sepsey Tamás, Stumpf István  és Varga Mihály is tudott a Postabank konszolidációjáról szóló, 20 évre titkosított Kehi-jelentésről, legalábbis azon dokumentumok szerint, amelyeket tegnap tett közé a stop.hu internetes lap.

A portál, amely néhány hete a Kehi-jelentés egy példányát kaphatta meg, most az MTI  tudósítása szerint egy névtelen levelet és három dokumentumot kapott. 

A „szigorúan titkos” iratok egyike a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által készített jelentés fedőlapja, a másik Végh Lajos aláírással a jelentés utolsó oldala. Ez utóbbin olvasható, hogy a jelentést megkapta a Postabankot akkor irányító Auth Henrik (az MNB jelenlegi alelnöke), Bártfai Béla, a MeH közigazgatási államtitkára, Naszvadi György, a PM közigazgatás államtitkára és Kövér László titokminiszter is. E két irat dátuma 2000. december.

A harmadik egy levél Papp Csaba rendőr alezredesnek, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság osztályvezetőjének. Ebben – 2003. március 12-én – a Kehi akkori elnöke, Monostori Lajosné helyett olvashatatlanul aláírt levélben, Pappot arról tájékoztatják: a korábbi megkeresésére válaszul küldik a Kehi 1999 júniusában, illetve 2000 decemberében készített jelentését. Valamint az összefoglaló jelentés tervezetét.  

Az iratok feladója a portálon közzétett névtelen levelében úgy fogalmaz: „valótlanságot állított Sepsey exállamtitkár úr, aki az Orbán-kormány idején a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt vezette, amikor azt állította, hogy ilyen anyag nem létezik, hiszen maga minősítette azt. Valótlanságot állított Stumpf exminiszter úr, Orbán úr kancelláriaminisztere, amikor azt mondta, ilyen jelentéssel nem találkozott, hiszen nulla a valószínűsége annak, hogy államtitkára, Bártfai úr (a jelentést) neki ne adta volna át”.

A névtelen levél írója kérdésként vetette fel, vajon miért kapta meg ezt a vizsgálati anyagot Kövér László titokminiszter, s ha megkapta, miért nem tett feljelentést hivatalból a benne szereplő bűnügyekben. Kérdés továbbá, kinek és miért állt érdekében leállítani még 2003-ban is a rendőrségi nyomozást.

(Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.