Orbán: Kész a stratégia - Mindenki mindenkiért

Orbán jelentette: kész a programstratégia. A Fidesz elnöke készen áll a kormányzásra. Az egyik előadó szerint igenis van zsidó-magyar ellentét.

"Kellő visszafogottsággal, szerénységgel és vidámsággal kijelenthetem: készen állunk a kormányzásra" - erősítette hallgatóságát Orbán Viktor vasárnap a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dísztermében rendezett konferencián. Ezt megelőzően örömmel konstatálta, hogy a Navracsics Tibor által vezetett Polgári kormányzás 2006 munkacsoport elvégezte a rárótt feladatot, s megalkotta a Fidesz programjának stratégiáját. A Fidesz elnöke a Közjó és szolidaritás címmel rendezett konferencián áttekintette és szomorúnak nevezte a rendszerváltás folyamatát, hozzátéve, hogy a többség nem is tekinti 90-et választóvonalnak. Orbán úgy látja, a többség szerint az 1982-es pénzügyi válság és fizetésképtelenség időszakától startolt az önkizsákmányolás és az individualizáció időszaka, ezért a mostani elit nem is érti a magyar választópolgárokat, az állam nem szolidáris alávetett polgáraival, a magyar kormány nem népbarát.

Az általa jónak tartott szolidáris állam nem úgy épül fel, hogy valaki azt mondja: "van egy ember, van egy program", (utalva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök plakátjára). Magyarországnak nem egy programra, hanem a magyar szolidaritás programjára van szüksége - tette hozzá ováció közepette. A magyar szolidaritás politikája, gazdasága és állama Orbán Viktor szerint azt jelenti, hogy a kormány magyar szemmel nézi a világot, magyar fejjel gondolkodik, magyar szívvel érez, s a magyar érdekek megvédését tartja a legfontosabbnak. Ennek - jegyezte meg - személyi konzekvenciái is vannak. A jövőben nem a vadkapitalizmus hőseire és főszereplőire lesz szükség. Az ellenkező eset "olyan lenne, mint amikor két farkas és egy bárány szavaz arról, mi legyen a vacsora" - mondta ismételt tapsvihar közepette.

Orbán arról is beszélt: miért is alakult az úgy, hogy a közbeszéd központi kategóriája a '90-es évek elején a jogállam kifejezés volt, és nem jöttünk rá arra, hogy ez micsoda lefokozása a demokráciának. Hiszen a magyar történelemből nem egy jogállami berendezkedés, hanem egy kultúrállami berendezkedés adódott volna. Ez nem ellentéte a jogállamnak, hanem több annál. A jogállam arra a filozófiára épül, hogy az ember bizalmatlan, ezért a joghoz menekül. Egy kultúrállam éppen fordítva, a bizalomra épül. A magyar ezeréves történelem van olyan erős, hogy bátran a kultúrállami koncepció talajára helyezkedjen a jövőben.

A magyar szolidaritás - nyomatékosította az addigiakat Orbán - azt jelenti, hogy "mindenki mindenkiért", a mindenkori magyar miniszterelnöknek pedig ki kell állnia minden magyarért, legyen az jobboldali vagy baloldali.

Kultúrállamra van szükség - mondta Orbán
Kultúrállamra van szükség - mondta Orbán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.