Vizsgálat lehet a Transelektro-üzletből

Alaposan megzavarta a Transelektro megmentési tervét, hogy a Vegyépszer váratlanul megszerezte a holding irányítását. A gazdasági tárca rendkívüli megbeszélést hívott össze, és vizsgálatot helyezett kilátásba a társaságnál.

Egyszerre több helyen is kiverte a biztosítékot a Transelektro Management és Vagyonkezelő (TMV) Kft. eladásával Székely Péter. Mint arról hírt adtunk, a Vegyépszer Rt. a múlt hét csütörtökén jelentette be: legnagyobb részvényese lett a Transelektro-csoportot irányító vagyonkezelő cégnek.

Az "önhibáján kívül nehéz helyzetbe került, a munkahelyek megőrzésén munkálkodó" cégvezető szerepét játszó korábbi fő tulajdonos, Székely Péter váratlan akcióját csak azokkal felejtette el egyeztetni, akiktől pénzt vár. A gazdasági tárcát legalábbis éppen úgy meglepte, hogy a Vegyépszer és mellette további két cég, a Közgép Rt. és a Resonator Kft. megjelent a Transelektro részvényesei között, mint a hitelező bankokat.

Székely mindenesetre megnyugodhat: a Transelektro megmentéséhez a tulajdonosoktól várt félmilliárd forint döntő hányadát így valószínűleg nem neki, hanem a TMV-be beszálló új partnereinek kell kifizetniük.

- Amíg én vagyok a gazdasági miniszter, a Transelektro csak akkor kaphat pénzt, ha előre garantálja minden egyes fillér felhasználásának átláthatóságát - jelentette ki lapunknak Kóka János. A gazdasági és közlekedési miniszter érdeklődésünkre elmondta: következményei lesznek, ha olyan információ birtokába jut, ami megkérdőjelezi, hogy a Transelektro-holding korábban jogszerűen költötte el a közpénzeket. A miniszter a következményeket nem konkretizálta, de úgy tudjuk, eltökélt abban, hogy a szabálytalanságok legkisebb jelére vizsgálatot indít.

A holding talpra állítására így csak akkor kerülhet sor, ha tisztázódott, hová kerültek a Transelektrónak adott pénzek.

A korábban a cégcsoport megmentését ígérő gazdasági tárca "pálfordulását" jelzi, hogy értesüléseink szerint Kóka hétfő délutánra rendkívüli megbeszélésre hívta a Transelektro és a hitelező pénzintézetek vezetőit. A találkozón a szakminiszter az elmúlt hetek történéseinek bemutatását várja a résztvevőktől. Így a megbeszélésen eldőlhet az is: a szaktárca hozzá kezd-e annak az eddig homályban hagyott kérdésnek a tisztázásához, hogy valójában mi is vezetett a Transelektro pénzügyi megroppanásához.

Arra egyelőre nincs válasz, hogy a hétfői megbeszélésen a TMV Kft. új tulajdonosai is részt vesznek-e. Mindenesetre értesüléseink szerint a múlt heti bejelentésekkel ellentétben a Transelektro menedzsmentcégének megvásárlása valójában még nem zárult le. A felek azért hallgatnak a cég vételáráról, mert arról egyelőre nem született megegyezés. A Vegyépszer 48, a Közgép és a Resonator 9,33-9,33 százalékos üzletrészeinek beárazása csak azután történhet meg, hogy az új befektetők átvilágították a Transelektro ipari holdingját. Erre április 30-ig kerülhet sor. Az előzetes várakozások szerint mindenesetre valószínűnek látszik, hogy Székely Péter a legjobb esetben is csak egy jelképes összeget kaphat cégéért. Partnerei ugyanis a TMV üzleti értékét lényegében nullának tekintik.

Úgy tudjuk, a menedzsment kft. eladásának bejelentése nemcsak a gazdasági tárca, de Székely Péter hozzáállásán is változtatott. A nagyvállalkozó immár a hitelező bankokat kárhoztatja a Transelektro megmentésének lassúságáért. Álláspontja szerint új befektetőtársaival közösen kész letenni a tulajdonosoktól várt félmilliárd forintot. Ezt azonban szerinte akadályozza, hogy a pénzintézetek késlekednek a hárommilliárd forintos hitelkeret megnyitásával.

Más kérdés, hogy a bankok álláspontja ebben az ügyben meglehetősen egyértelmű: a Transelektro csak azt követően kaphatja meg a várt hárommilliárd forintos hitelt, ha ingatlanholdingja erre fedezetet vállal, és tulajdonosai is átadták a tőlük várt pénzt. Amíg ez nem történik meg, a bankok nem lépnek, nehogy a Transelektro tulajdonosai mondjuk éppen a cégcsoport átvilágításának eredményeire hivatkozva gondolják meg magukat.

Régi, szép idõk: tavaly augusztusban Kóka János kitüntetést ad át Székely Péternek
Régi, szép idõk: tavaly augusztusban Kóka János kitüntetést ad át Székely Péternek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.