Hosszú kocsi - hosszú fütty

A rendszerváltás óta tizenegyedszer megrendezett budapesti Operabál szervezői szombaton, az esemény előtt néhány órával sajtótájékoztatót tartottak, amelyen megjelent Ornella Muti filmszínésznő, aki az eredetileg felkért sztárvendéget, Alain Delont helyettesítette a művész váratlan betegsége miatt. A sajtótájékoztatón megjelent egy másik ismert ember is, Kiszel Tünde, akiről köztudott, hogy amennyiben híresség közelébe kerül, ellenállhatatlan késztetést érez, hogy egy közös fénykép érdekében mellésodródjon, és ráborítsa szeretetét. Az elmúlt hetekben erős izgalommal találgatta a bulvársajtó: Tünde vajon ebben az esztendőben is támad-e? Talán a lázas kíváncsiság volt az oka, hogy a sajtótájékoztatón Ornella Muti csupán néhány semmitmondó kérdést kapott, míg Tünde egymás után adta az interjúkat.

Az Operabál szervezőinek nemcsak Alain Delon helyettesítésének problémájával és Kiszel Tünde lesből felbuzgó szeretetrohamaival kellett megküzdeniük, de azzal a kellemetlenséggel is, amelyet az esemény idején, az Operaházzal átellenben demonstrálók okoztak a vendégeknek. A télvégi estén, talán a fagyos, nyálkás időjárás miatt, csak úgy ötvenen gyűltek össze a Benneálló Ellenállók elnevezésű társaság, valamint az ATTAC Magyarország Egyesület szervezésében, hogy "kiröhögjék korunk öntelt burzsoáit", valamint a bálozók tudtára adják: nálunk is egyre nő a társadalmi egyenlőtlenség, márpedig ez nincs így jól. Erre a tényre a volt Balettintézet előtt, kétméteres magasságú, ketrecet idéző kordonok mögül hívhattás fel a figyelmet, onnan kiabálhattak a hosszú, elsötétített limuzinokból, taxikból kikászálódó, szmokingos, nagyestélyis bálozók felé. A demonstrálók utcabált is rendeztek, tűzzsonglőrökkel, zsíros kenyérrel, teával és a Hungária együttes örökzöldjeivel.

Miközben a bálozók az Operaház pompájában hatvan, százhúsz -és kétszáznegyvenezer forintos jegyük birtokában közszemlére állított, rekordméretű gyöngyöt nézegetnek, libamájat, lazacot és pezsgőt fogyasztanak, a túloldalon Földvári Anna, a Benneálló Ellenállók részéről elmondja, hogy eredetileg az Operaház előtt kívántak demonstrálni, de a túloldalra kaptak engedélyt. Hozzáteszi, hogy az eléjük állított ketrecsor jól jellemzi, miképpen épül egyre áthághatatlanabb kerítés a kiemelkedően gazdag és az egyre szegényebb társadalmi csoportok közé, továbbá a rendezvény pártsemleges. Meghallgatjuk Benyik Mátyást, a társadalmi igazságosságért küzdő ismert nemzetközi szerveződés, az ATTAC magyarországi szervezetének elnökét is, aki hasonlóképpen vélekedik: ellenpontozni kell a társadalom felső rétegének kiemelkedő eseményét, mert azok miatt élnek mások szegénységben, akik ezen vesznek részt. Arra a felvetésre, amely szerint az élet talán mégsem ennyire egyszerű, Benyik Mátyás azt válaszolja, de igen, ennyire egyszerű. Futólag Adam Smitht és David Ricardót idézi, majd azt mondja: márpedig a gazdagságot kétkezi munkának kell eredményeznie.

A túloldalon közben mindenki Győzikéje emelkedik ki egy szép autóból, egyik embere ötszáz forintot nyom egy Fedél Nélkül újságot árusító törpeszerű, idős ember kezébe, ha cserébe nem közelíti meg a sztárt, akit folyamatosan kísér egy, az orra hegyétől úgy tíz centire lévő kamera. Jön Varnus Xavér orgonaművész, majd Monique Couvet pornószínésznő, aki a fotósok láttán keblet igazít, combot villant, és igéző pozícióba helyezkedik. Jönnek a hoszszú autók, amelyek arányosan hosszú füttyöt kapnak a túlsó oldalról. A havas eső reménytelenül pereg az égből, áztatja a demonstrálók feliratait, melyek közül az egyik azt hirdeti, hogy "Lehet más a világ".

Ha szabad egy pesszimista megjegyzést: nem lehet. De mi magunk lehetünk benne mások, és ez a gondolat jó érzéssel tölti el az embert ebben a lélekrogyasztó, ronda télben.

Zsíros kenyér az ellenbálon
Zsíros kenyér az ellenbálon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.