Plázában a "Te helyed"

Plázába járás és drogfogyasztás: a két jelenség a kutatások szerint összefügg. Az Alternatíva Alapítvány ebből kiindulva nyitott két bevásárlóközpontban is helyet a "csellengő" fiataloknak.

"A Te helyed" - szólítja meg a fiatalokat egy-egy fővárosi és pécsi bevásárlóközpontban az Alternatíva Alapítvány. Ahogy az "invitálás" is burkolt, a fogadóhely is diszkrét: tökéletesen illeszkedik a plázák világába, így nem feltűnő, ha valaki "betéved". Épp ez volt ugyanis a szervezők célja, azaz hogy megtalálják azokat a gyerekeket, akik segítségre szorulnak, s vagy nem is tudnak róla, vagy ha igen, nem mernek szakemberekhez fordulni.

A kezdeményezés két felmérés adataiból indult ki. Az egyik szerint a 18-30 év közötti korosztályban a legelterjedtebb a droghasználat, illetve ennek a csoportnak a kétharmada rendszeresen jár bevásárlóközpontokba. A másik az a kutatási eredmény, hogy a kábítószer-használat és a plázalátogatás gyakorisága egymással összefügg.

- A felmérések bizonyították, hogy a 14-30 év közötti fiataloknál a gyakori plázalátogatók a szenvedélyszerek használata szempontjából veszélyeztetett csoport - állítja Erdélyi István, az alapítvány vezetője. - A középiskolás korosztályból mintegy 230 ezren havonta többször elérhetők ezekben a centrumokban, közülük mintegy 30 ezren hetente többször is megfordulnak ott. Bebizonyosodott, hogy minél gyakoribb vendég valaki a plázákban, annál valószínűbb, hogy tiltott szert, alkoholt fogyaszt, illetve dohányzik. Náluk a magatartási problémák is gyakoribbak - tette még hozzá a vezető.

A kutatások eredményei alapján alakítottak ki két plázában olyan helyeket, ahová gond nélkül bemehetnek a fiatalok, s otthon érezhetik magukat. Teaház, Művészeti sarok, "Hempergő" sarok, újságok, tesztek, társasjátékok segítik a kikapcsolódást, zene- és mozi kedvenceket lehet kérni, az utazók klubja élménybeszámolókra ad alkalmat. A legbelsőbb termekben konfliktuskezelési, életvezetési, pszichológiai tanácsokat adnak szakemberek.

Az egyelőre kísérleti programban október óta ezernyolcszázan kértek segítséget, s a látogatók többsége már visszajáró vendég. Az állami támogatás, az alapítványi finanszírozás és a plázák tulajdonosaitól kapott kedvezmények júniusig adnak fedezetet a működtetéshez, azután kizárólag az e tevékenységet szponzoráló támogatókban bízhatnak majd.

Bevásárlóközpontokban nyújtanak segítséget
Bevásárlóközpontokban nyújtanak segítséget
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.