Emlékezés a kommunizmus áldozataira

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kovács Béla, 1947-ben letartóztatott egykori kisgazda képviselő szobránál szombaton Budapesten.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Donáth László, Mécs Imre és Vitányi Iván parlamenti képviselő, a kormány, valamint az MSZP országgyűlési frakciójának több tagja rótta le kegyeletét a Kossuth téri szobornál.

Mécs Imre a helyszínen nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy nemcsak megismerni kell a múltat, hanem szembe is kell nézni az akkor történtekkel. Donáth László szerint a kommunizmus ugyanúgy történelmünk része, mint Mohács, a tatárjárás, a török vagy az osztrák megszállás. Mint hangsúlyozta, napjainkban még csak a kommunizmussal kapcsolatos adatgyűjtésnek van itt az ideje, egy másik korszakban kerülhet sor az anyagok feldolgozására és arra, hogy mindez a magyar történelem részévé váljon. Vitányi Iván azt mondta, "ha azt szeretnénk, hogy a 21. században mentesüljünk a bűnöktől, ahhoz az szükséges, hogy elítéljük ezeket a bűnöket".

Göncz Árpád azt hangsúlyozta, hogy óvatosan kell bánni az áldozat szó használatával. "Mióta történelem a történelem, mindig voltak áldozatok, de hogy valaki elkezdjen sopánkodni, hogy ő áldozat, azt nevetségesnek tartom. Ha valaki beavatkozott és vállalta a küzdelmet, akkor vállalta azt, hogy alulmarad" - mondta a volt államfő.

A kommunizmus áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata alapján tartják február 25-én, annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.