Megszüntette a nyomozást a Nomentana-ügyben az ügyészség

Megszüntette a nyomozást a miniszterelnököt érintő Nomentana-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Répássy Róbert fideszes képviselő, aki másik két fideszes politikussal feljelentést tett az ügy miatt. Az MSZP szóvivője szerint sokadik alkalommal bizonyosodott be, hogy hiába a miniszterelnök rágalmazása, a feddhetetlenség attól még feddhetetlenség marad.

A nyomozó hatóság a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyében közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást részben bűncselekmény hiányában, részben elévülés miatt megszüntette - írja az ellenzéki politikus miután a nap folyamán ő, valamint Szijjártó Péter és Deutsch-Für Tamás kézhez kapta a határozatot.

A Magyar Nemzet cikksorozatban írt arról, hogy 1993 és 1995 között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy cégbíróságon be nem jegyzett cég, a Nomentana Kft. ügyvezetőjeként járt el. A Nomentana Kft. ügyében egy magánszemély, majd három fideszes képviselő tett feljelentést, ezt követően a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztálya a Központi Nyomozó Főügyészséget bízta meg az eljárás lefolytatásával.

A feljelentők szerint fennáll a gyanúja annak, hogy Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök akkoriban több jogsértést követett el, azzal pedig, hogy a törvényben előírt elszámolási mérleget és adóbevallásokat nem készítette el, megfoszthatta a magyar államot az adóbevételtől.

Répássy közölte: a nyomozó főügyészség indoklása szerint az elkövetési idő (1993-1995, illetve 1996-2002) miatt a bűncselekmény elévült. A közokirat-hamisítás tekintetében a bűncselekmény büntethetőségének elévülése legkésőbb 2005-ben bekövetkezhetett - írja a politikus közleményében az ügyészségre hivatkozva.

Répássy rámutatott: az állami hatóságok felelősségét is vizsgálta az ügyészségi nyomozás, mégpedig hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette gyanújával.

Az ügyészség szerint nem állt az adóhatóság rendelkezésére minden olyan lényeges adat, tény, amelyből a gyanús nyilvántartási eltérések észlelhetők lettek volna - áll a közleményben.

Az ellenzéki képviselő tájékoztatása szerint 1995-2002 között Gyurcsány Ferenc fantomcége a cégjegyzékszám tekintetében változás-bejelentést nem közölt az adóhatóság felé, és az adóhatóság a társasággal szemben vizsgálatot, adóellenőrzést nem folytatott le ebben az időszakban, vagyis a bűncselekmény alapjául szolgáló hivatali mulasztás nem valósulhatott meg.

Az ügyészség véleménye szerint tehát büntetőjogi felelősség elévülés miatt ebben az ügyben nem állapítható meg - olvasható a kommünikében.

Répássy szerint Gyurcsány erkölcsileg és politikailag is tarthatatlan helyzetbe került azzal, hogy korábbi cselekményei csak az elévülés okán maradhatnak büntetlenül.

Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: sokadik alkalommal bizonyosodott be, hogy "hiába merül ki a jobboldali párthoz tartozó urak politikai teljesítménye" a miniszterelnök rágalmazásában, a feddhetetlenség attól még feddhetetlenség marad.

A szóvivő szerint Répássy és csapata újból kudarcot vallott, eggyel nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyekről kiderült: hiába ragozzák unos-untalan a Magyar Nemzettel karöltve a semmit, abból attól még nem lesz ügy.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.