Emelheti a cipő árát az EU-bumeráng

Európát védené Kínával és Vietnammal szemben Brüsszel javaslata a „kétezer forintos cipők” megsarcolására – ám az öreg kontinens is Ázsiában dolgoztat, minden második pár lábbeli innen származik. Az iparág képviselője áremelkedésre figyelmeztet. 

Kétmilliárd pár cipőt adnak el évente az Európai Unióban; ennek több mint a fele származik Vietnamból vagy Kínából. Az európai sportszeripar pedig a lábbelik 36-40 százalékát szerzi be innen – nem csoda, hogy az Adidast, a Pumát és a Reebokot is tömörítő iparági szervezet (FESI) keményen bírálta az Európai Bizottság csütörtöki javaslatát. Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztos azt kezdeményezte a tagállamoknál, hogy áprilistól fokozatosan emelkedő, októberre majdnem 20 százalékra felszökő büntetővámot vessenek ki a két ázsiai országban gyártott bőrcipőkre. Az Európai Bizottság vizsgálói megállapították: az ázsiai cipőipar rejtett állami támogatást kap, hogy az önköltségi ár alatt adhasson el külföldre: így keletkeznek a „nyolc és fél eurós”, mintegy kétezer forintos importáruk. A behozatali kvóták tavaly januári eltörlése Kína vonatkozásában pedig azt eredményezte, hogy 2005 első negyedévében az EU-ba érkezett kínai cipőexport a hétszeresét tette ki az előző év azonos időszakában behozottnak.

Az intézkedés nem érinti a különleges technológiával gyártott, az iparágban STAF-nak nevezett sportcipőket, valamint – mint Mandelson kiemelte, a kisgyerekes családok érdekeit szeme előtt tartva – a gyereklábbeliket. Ennek ellenére az EU-szerte 643 ezer embernek munkát adó FESI úgy véli: a bizottság javaslata nemcsak versenytorzító hatású, de jogalapja is erősen vitatható, mivel az ő beszállítóik például nem az önköltségi ár alatt exportálnak. – Kétség nem fér hozzá, hogy a dömpingvám akár 20 százalékkal is emelheti a fogyasztói árat. Az importár minimumának meghatározása sokkal megfelelőbb megoldás lenne – hangsúlyozta Horst Widmann, a szervezet elnöke, úgy vélve, az EU terve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtti jogvitának is kiszolgáltatja Európát.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.